Na hlavný obsah

Akútny nedostatok potravín hrozí ďalším 200 miliónom ľudí

Môže za to covid, klimatická zmena a vojna na Ukrajine.

Akútny nedostatok potravín hrozí ďalším 200 miliónom ľudí
Povýživené deti v Somálsku. Foto: TASR/AP

Naliehavý nedostatok potravín tento rok hrozí o 200 miliónov ľuďom viac ako pred pandémiou ochorenia COVID-19. Za silný nárast však nemôže len pandémia, ale aj klimatická zmena a v posledných mesiacoch aj dôsledky vojny na Ukrajine.

Agentúre Reuters to povedala predstaviteľka Svetového potravinového programu (WFP) OSN pre Afriku, Blízky východ a Východnú Európu Corinne Fleischerová.

Podľa posledných údajov WFP ohrozuje v súčasnosti naliehavý nedostatok potravín okolo 345 miliónov ľudí, čo je počet prevyšujúci populáciu Spojených štátov. V roku 2019 to pri tom bolo 135 miliónov ľudí.

Podľa odhadov inštitúcie sa pravdepodobne situácia bude aj naďalej zhoršovať. „Veľmi sa obávame spoločného vplyvu covidu, zmeny klímy a vojny na Ukrajine,“ uviedla Fleischerová.

Podľa Fleischerovej sa výrazne zvýšil počet ľudí, ktorí museli opustiť svoj domov v súvislosti s klimatickou zmenou či konfliktom, čo často navzájom súvisí. Popri pandémii a vojne na Ukrajine sú zmeny v životnom prostredí ďalším a dlhotrvajúcim faktorom, ktorý ohrozuje zásobovanie potravinami v chudobnejších častiach sveta.

Ohrozený dovoz

Výrazný dosah má na situáciu v Afrike a na Blízkom východe vojna na Ukrajine, pretože mnoho krajín dováža významné množstvo poľnohospodárskych komodít cez Čierne more, kde prepravu ochromila ruská agresia.

Napriek štátnej podpore je ohrozená nedostatkom potravín aj časť domácností tiež v Iraku, ktorému vďaka rastu ceny ropy rastú štátne príjmy. Krajina musí dovážať ročne okolo troch miliónov ton pšenice, ktoré sama nevypestuje.

Ešte horšia je situácia v Jemene, kde už niekoľko rokov zúri občianska vojna. „Jemen pokrýva dovozom 90 % svojej potravinovej potreby. A zhruba 30 % odoberajú z Čierneho mora,“ uviedla Fleischerová.

WFP v krajine poskytuje potravinovú pomoc 13 zo 16 miliónov obyvateľov, ktorí ju potrebujú. Balíky od WFP však pokryjú len polovicu dennej potravinovej potreby a fond nemôže svoju pomoc navýšiť, pretože nemá dostatok prostriedkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet