Na hlavný obsah

Ambasáda USA v Kyjeve vyzvala Američanov aby opustili Ukrajinu

Rusko má totiž vo zvýšenej miere cieliť útoky na ukrajinskú infraštruktúru.

Ambasáda USA v Kyjeve vyzvala Američanov aby opustili Ukrajinu
Veľvyslanectvo USA v Kyjeve. Foto: cnn.com

Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo v pondelok (22. 8.) bezpečnostné varovanie, že Rusko stupňuje prípravy na spustenie nových útokov proti civilnej infraštruktúre a vládnym zariadeniam na Ukrajine už v najbližších dňoch.

Veľvyslanectvo USA v Kyjeve zároveň vyzvalo amerických občanov na Ukrajine, aby jej územie okamžite opustili. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

„Ak budete počuť hlasný výbuch alebo ak sa spustia sirény, okamžite hľadajte úkryt,“ uviedlo tiež americké ministerstvo vo varovaní. „Ak budete doma alebo v nejakej budove, choďte na najnižšie poschodie stavby do priestoru s čo najmenším počtom vonkajších múrov, okien a otvorov. Zatvorte všetky dvere a seďte blízko vnútornej steny, ďalej od okien či otvorov,“ dodal rezort diplomacie.

Prezident USA Joe Biden sa v nedeľu (21. 8.) telefonicky rozprával s britským premiérom Borisom Johnsonom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. A to o obavách z ostreľovania v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny.

Biden takisto vyzval Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), patriacu pod OSN, aby išla do elektrárne na kontrolu.

Predstaviteľ však uviedol, že zistenia spravodajských služieb sa netýkajú konkrétne obáv o Záporožskú jadrovú elektráreň.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet