Na hlavný obsah

Analytik so solidaritou medzi štátmi počas plynovej krízy nepočíta

Najnovšie zamiešala karty aj Austrália.

Brusel vyzval členské štáty na solidaritu. Pre prípad, že by sa niektorá krajina ocitla v akútnej plynovej kríze. Analytici upozorňujú, že ochota podeliť sa o plyn v časoch akútnej plynovej krízy nemusí byť v Únii samozrejmosťou.

Na obmedzenie vývozu totiž vyzvala svojich producentov aj Austrália, ktorá vyváža LNG do celého sveta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo hospodárstva spresňuje, že solidarita, ku ktorej vyzýva Brusel, je len odporúčaním. Fungovať má tak, že dve susediace krajiny sa v prípade núdze zmluvne dohodnú o vzájomnej pomoci s plynom pre domácnosti. Slovensko takúto zmluvu s nikým neuzavrelo.

„Slovensko je na tom veľmi dobre. Máme viac ako 50 percent našej celoročnej spotreby uloženej v zásobníkoch. Takisto sú uzavreté kontrakty na dovoz skvapalneného plynu alebo zemného plynu. Takže na Slovensku sa v súčasnosti naozaj nemáme čoho obávať,“ tvrdí Karol Galek (SaS), štátny tajomník rezortu hospodárstva.

Austrália zamiešala karty

Analytik sa nazdáva, že ak niektorá krajina nebude mať dostatok zdrojov, bude sa ich snažiť ušetriť pre svojich obyvateľov. Tak ako to bolo v prípade rúšok.

„V zásade napríklad Malta alebo Cyprus sú úplne odstrihnuté od európskej infraštruktúry, ani Portugalci nedeklarovali, že sú ochotní si uťahovať plynové opasky. A ja im rozumiem. Prečo by si niekto mal uťahovať opasky kvôli nemeckým strategickým energetickým chybám,“ hovorí Stanislav Pánik, analytik J&T Banky.

Najnovšie zamiešala karty aj Austrália, ktorá patrí k najväčším exportérom skvapalneného zemného plynu na svete.

„Austrálsky regulátor nad dohľadom pre hospodársku súťaž vyzval lokálnych producentov skvapalneného plynu LNG, aby obmedzili export mimo krajinu a preferovali v prvom rade domáci trh, ktorý bude čeliť určitému nedostatku plynu. A to v dôsledku toho, že krajina sa odvracia od uhlia práve k plynu,“ vysvetlil Pánik.

„Austrália je celosvetový dodávateľ LNG. Ak oni obmedzia ponuku, tak to bude mať, logicky, vplyv aj na ceny v Európe, vrátane Slovenska,“ upozorňuje Jozef Badida, analytik portálu Energie pre vás.

Podľa Stanislava Pánisa je to signál, že keď sa plynová kríza prehĺbi, jednotlivé krajiny budú uprednostňovať svoje vlastné záujmy. A to nielen s plynom, ale s akoukoľvek inou komoditou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet