Na hlavný obsah

Andrejovi Martinovi potvrdili dočasný dištanc, úmyselný doping odmieta

Nemôže byť súčasťou žiadnych akcií Medzinárodnej tenisovej federácie.

Andrejovi Martinovi potvrdili dočasný dištanc, úmyselný doping odmieta
Na snímke slovenský tenista Andrej Martin. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre integritu tenisu (ITIA) v utorok (9. 8.) potvrdila dočasný dištanc pre slovenského tenistu Andreja Martina. Dôvodom je pozitívny test na doping z júna tohto roka.

Tridsaťdvaročný bratislavský rodák ešte v úvode minulého týždňa sám informoval, že vo vzorke odobratej počas challengeru v Bratislave zo 7. júna našli v jeho tele nedovolenú látku SARM S-22.

Skúsený tenista a dlhoročný reprezentant úmyselný doping dôrazne odmieta a začal boj za očistenie svojho mena. V tele Martina sa nachádzala látka SARM S-22 (selektívny modulátor androgénových receptorov). Tá figuruje na zozname nedovolených látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Nemôže byť ani divákom

V medicíne sa SARM využíva s cieľom terapeutického pôsobenia pri rôznych zdravotných stavoch, vrátane straty svalovej hmoty, osteoporózy, rakoviny a hypogonadizmu.

„ITIA poslala hráčovi správu o porušení antidopingových pravidiel 22. júla 2022 a od tohto dátumu je suspendovaný. Nemôže byť súčasťou, ako súťažiaci či ako divák, žiadnych akcií pod patronátom Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Dostal ponuku na analýzu B-vzorky,“ informovala ITIA na svojom webe.

„Rodičia ma od malička viedli k tomu, aby som sa v športe, ale aj v živote, riadil pravidlami fair play. Vždy som tak robil a ako človeka, ktorý odsudzuje podvádzanie a nečestné konanie, ma poznajú aj moji blízki a priatelia,“ uviedol Martin.

Dodal, že ho správa o pozitívnom výsledku testovania na bratislavskom turnaji šokovala. Odmieta vedomé požitie nedovolenej látky. „Vždy som bol zástancom toho, že o víťazstve v tenisovom zápase má rozhodnúť len poctivý prístup v tréningu a čistý výkon na kurte. Aj preto dôrazne odsudzujem akýkoľvek nedovolený spôsob zvyšovania športového výkonu,“ zakončil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko