Na hlavný obsah

Až 80 % Nemcov súhlasí s využitím jadrovej energie

Podporu jadrovým elektrárňam vyjadrilo aj 60 % opýtaných voličov Zelených.

Až 80 % Nemcov súhlasí s využitím jadrovej energie
Dve chladiace veže odstavenej jadrovej elektrárne zdemolovali pomocou výbušnín 14. mája 2020 v nemeckom Philippsburgu. Foto: TASR/AP

Pre obavy v súvislosti s dodávkami plynu z Ruska sa Nemecko pripravuje na možnosť, že chýbajúcu energiu bude aj naďalej vyrábať z jadra. V rovnakom prípade sa otáča aj verejná mienka. Prieskum pre verejnoprávnu televíziu ARD ukazuje, že až 80 percent opýtaných súhlasí s dočasným predĺžením prevádzky troch jadrových elektrární. Naopak, spolková vláda aj bežní Nemci sú proti tomu, aby krajina ťažila bridlicový plyn.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Obnovenie jadrových elektrární sa odsúva

Ceny energie rastú aj v Nemecku a spolková vláda v Berlíne stále hľadá nové alternatívy k dodávkam z Ruska. Prijala už rozsiahle opatrenia na šetrenie plynom a postupne sprevádzkuje aj niekoľko odstavených uhoľných elektrární. Najväčšia európska ekonomika však potrebuje podstatne viac energie ako menšie krajiny starého kontinentu.

Keďže vo vládnej koalícií je aj strana Zelených, jadrová energia je tabu téma a rozhodnutie o predĺžení prevádzky troch elektrární sa stále odsúva. Aktuálne sa čaká na výsledky stres testov technického stavu atómiek. Tie majú byť hotové do konca mesiaca. Nemecký kancelár Olaf Scholz však už dáva najavo, aké bude rozhodnutie.

„Aj keď sú posledné tri jadrové elektrárne relevantné len pre produkciu energie, dáva to zmysel, aby sme sa touto otázkou zaoberali. Nie v každej zo šestnástich spolkových krajín Nemecka je totiž rovnako zabezpečené získavanie energie z obnoviteľných zdrojov. Musíme urobiť jasné rozhodnutie, dobré pre celé Nemecko. A musíme, čo najlepšie podporovať všetky regióny krajiny,“ uviedol Scholz.

V prieskume ARD vyšlo tiež najavo, že aj väčšina voličov strany Zelených (vyše 60 %) je za časovo obmedzené zotrvanie jadrových elektrární v prevádzke. Keďže v západnej časti Nemecka sú aj náleziská bridlicového plynu, v princípe by mohli začať aj s jeho ťažbou. Bavorský premiér Markus Söder túto otázku už nastolil, spolková vláda i prieskumu ADR naznačujú nesúhlas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika