Na hlavný obsah

Azerbajdžanské vojská vstúpili do mesta Lačin na okraji Karabachu

Mesto mali predtým pod kontrolou Rusi.

Azerbajdžanské vojská vstúpili do mesta Lačin na okraji Karabachu
Etnický arménsky vojak stojí pri zástave Náhorného Karabachu na vrchu neďaleko kontrolného stanovišťa pri dedine Čarektar. Foto: TASR/AP

Vojaci azerbajdžanskej armády vstúpili v piatok (26. 8.) do strategicky významného mesta Lačin ležiaceho na okraji sporného regiónu Náhorný Karabach. Stalo sa tak v súlade s dohodou o prímerí, ktorá ukončila šesťtýždňovú azerbajdžansko-arménsku vojnu z jesene 2020, píše agentúra AP.

O vstupe azerbajdžanských vojsk do Lačinu informoval prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev. Mesto doposiaľ kontrolovali príslušníci ruských síl, ktorí v Náhornom Karabachu dohliadajú na dodržiavanie prímeria.

„V meste Lačin je už rozmiestnená azerbajdžanská armáda. Prevzali sme kontrolu aj nad (neďalekými) obcami Zabuch a Sus,“ napísal na Twitteri Alijev, ktorý pri tejto príležitosti zablahoželal miestnym obyvateľom aj všetkým Azerbajdžancom.

Pred príchodom azerbajdžanských vojakov odišli z mesta príslušníci ruských síl aj miestne arménske obyvateľstvo. Na jednej z budov v centre Lačinu následne vztýčili azerbajdžanskú vlajku. Mesto Lačin aj uvedené dediny sa nachádzajú v strategicky dôležitom Lačinskom koridore. Ten dlhé roky zabezpečoval spojenie medzi karabašskou metropolou Stepanakert a Arménskom.

V súlade s dohodou o prímerí z roku 2020, ktorú sprostredkovalo Rusko, museli Arméni odstúpiť Lačinský okres Azerbajdžanu. V častiach tejto oblasti sa Azerbajdžanci rozmiestnili už krátko po podpísaní dohody, mesto Lačin a okolité obce však až doposiaľ zostali pod kontrolou ruských síl.

Azerbajdžan v súlade s dohodou o prímerí vybudoval novú, 32 kilometrov dlhú cestu obchádzajúcu Lačin. Tá pre Arménov zabezpečí spojenie medzi Stepanakertom a územím Arménska, uvádza turecká agentúra Anadolu. Bezpečnosť na novej ceste zaisťujú ruskí vojaci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet