Na hlavný obsah

Svetové veľmoci vyzývajú na upokojenie napätia na Náhornom Karabachu

To sa vyostrilo po obsadení niekoľkých arménskych pozícií.

Svetové veľmoci vyzývajú na upokojenie  napätia na Náhornom Karabachu
Etnický arménsky vojak stojí pri zástave Náhorného Karabachu na vrchu neďaleko kontrolného stanovišťa pri dedine Čarektar. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom v spore o Náhorný Karabach opäť eskaluje. Rusko, USA i Európska únia vyzývajú obe krajiny na upokojenie situácie.

Tá sa opätovne vyostrila po tom, čo pri ozbrojených stretoch prišli o život traja vojaci a Baku v stredu (3. 8.) oznámilo dobytie viacerých arménskych pozícií.

Rusko vo štvrtok (4. 8.) vyzvalo obe strany k zdržanlivosti. Situáciu označilo za veľmi znepokojujúcu. Z porušenia prímeria obvinilo Azerbajdžan. Moskva podotkla, že jej jednotky sa spoločne so zástupcami oboch krajín snažia situáciu stabilizovať.

„Žiadame strany o zdržanlivosť a hlavne o plnenie všetkých ustanovení trojstranných dokumentov,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s odvolaním sa na dohodu o prímerí z 9. novembra 2020. Urovnanie konfliktu by sa podľa ruskej diplomacie malo odohrávať „výlučne politickými a diplomatickými prostriedkami“.

Výzvy na zmierenie

Znepokojenie z najnovšej eskalácie napätia v oblasti Náhorného Karabachu vyjadrili aj Spojené štáty. Podľa nich treba podniknúť „okamžité kroky“ na jeho zmiernenie. V noci na štvrtok to vyhlásilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Európska únia vyzvala na „okamžité zastavenie nepriateľských akcií“ medzi azerbajdžanskými a arménskymi silami.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan vo štvrtok požiadal ruské jednotky rozmiestnené v Náhornom Karabachu, aby vzhľadom na nové vypuknutie násilia zakročili a „zmarili akýkoľvek pokus o narušenie línie dotyku“. Podľa Pašinjana je tiež potrebné „vyjasniť“ celkovú pozíciu ruských mierových síl v oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet