Na hlavný obsah

Biden ohlásil doteraz najväčšiu vojenskú pomoc Ukrajine

Urobil tak v Deň nezávislosti Ukrajiny.

Biden ohlásil doteraz najväčšiu vojenskú pomoc Ukrajine
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v stredu (24. 8.) oznámil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške takmer troch miliárd dolárov (3,02 miliardy eur).

Ako uviedol denník The Washington Post, ide o najvyššiu sumu americkej pomoci Kyjevu od začiatku vojny. Biely dom načasoval ohlásenie na stredajší Deň nezávislosti Ukrajiny. Doteraz Washington bojujúcej Ukrajine poskytol pomoc za viac ako desať miliárd dolárov (10,07 miliardy eur).

„Spojené štáty sú odhodlané podporovať Ukrajincov, ktorí ďalej bránia svoju suverenitu. V rámci tohto záväzku mám tú česť oznámiť našu doposiaľ najväčšiu bezpečnostnú pomoc.“ povedal Biden vo vyhlásení.

Pomoc pošlú aj ďalšie krajiny

Dodal, že ide o zbrane a vybavenie za takmer 2,98 miliardy dolárov, ktoré USA poskytnú prostredníctvom iniciatívy bezpečnostnej pomoci Ukrajine.

„Viem, že deň nezávislosti má pre mnohých Ukrajincov horkosladkú príchuť, pretože tisíce ľudí zahynuli alebo sa zranili, milióny sú mimo domova a ďalšie sa stali obeťami ruských útokov. Ale šesť mesiacov neochabujúcich útokov iba posilnilo v Ukrajincoch hrdosť, vieru v ich krajinu a 31 rokov nezávislosti,“ vyhlásil Biden.

USA doteraz posielali na Ukrajinu zbrane a muníciu, ktoré mala armáda k dispozícii, a preto ich mohli distribuovať prakticky ihneď. Teraz ide skôr o vybavenie armády na ďalšie roky a dodávky, ktoré sa na Ukrajinu dostanú pravdepodobne až o rok či dva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet