Na hlavný obsah

Ukrajina dostane ďalší finančný príspevok od Spojených štátov

Bude v hodnote 772 miliónov eur.

Ukrajina dostane ďalší finančný príspevok od Spojených štátov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na sobotu (20. 8.) poďakoval Spojeným štátom, ktoré v piatok (19. 8.) oznámili, že Ukrajine poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 775 miliónov dolárov (približne 772 miliónov eur).

„Podnikli sme ďalší dôležitý krok k porážke (ruského) agresora. Ukrajina bude slobodná,“ napísal Zelenskyj v statuse na svojom konte v aplikácii Twitter.

Ako podľa agentúry AFP povedal nemenovaný vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany, nová tranža pomoci zahŕňa ďalšie rakety pre americké systémy presného delostrelectva HIMARS, ktoré „zmenili situáciu na bojisku“ na Ukrajine.

Hoci USA doteraz poskytovali Ukrajine len tzv. obranné zbrane, predstaviteľ Pentagónu naznačil, že cieľom teraz je pomôcť ukrajinským ozbrojeným silám v protiofenzíve. Tú pripravujú na znovudobytie strategicky dôležitého mesta Cherson na juhu Ukrajiny.

„Tieto kapacity sa starostlivo zvolili tak, aby čo najviac zmenili situáciu na bojisku a posilnili pozíciu Ukrajiny pri rokovacom stole,“ spresnil šéf americkej diplomacie Antony Blinken pri oficiálnom oznámení nových dodávok zbraní.

Nový balík pomoci zahŕňa aj mobilné delostrelecké systémy a 105 mm granáty kompatibilné so zbraňami dodávanými Spojeným kráľovstvom.

Washington poskytne Kyjevu aj 15 prieskumných dronov Scan Eagle, ktoré majú dosah viac ako 100 kilometrov. Umožňujú pozorovanie bojiska aj za zlého počasia, ako aj 1 000 protitankových rakiet Javelin.

Táto nová tranža vojenskej pomoci, devätnásta od augusta 2021, po prvýkrát zahŕňa aj obrnené vozidlá MaxxPro. Tie sú odolné voči mínam a určené na prepravu jednotiek v zamínovanom teréne.

Obsahuje aj protiradarové rakety vzduch-zem, ktoré sa Ukrajincom podarilo prispôsobiť pre ich bombardéry MiG ruskej výroby, uviedol podľa denníka Le Monde vysokopostavený americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet