Na hlavný obsah

Brehy Oravskej priehrady čistia od nelegálnych stavieb

Nepovolené stavby boli až príliš dlho tolerované.

S odstraňovaním jednoduchších prístreškov vodohospodári už začali. Ani to však majiteľov nelegálnych stavieb zrejme nepresvedčilo, že minuloročnú výzvu myslel vodohospodársky podnik vážne.

„Účinok tej výzvy nebol taký ako sme predpokladali. Ľudia zrejme čakajú na to, kým sa začne fyzická likvidácia,“ tvrdí Štefan Repa, riaditeľ odštepného závodu SVP Povodie horného Váhu.

Do terénu nastúpila už aj ťažká technika, s ktorou nie je problém zlikvidovať aj väčšie prístrešky. Ochrancovia prírody si myslia, že nelegálne stavby sa rozrástli do súčasných počtov preto, lebo ich príliš dlho tolerovali.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V roku 2003 kedy Správa CHKO Horná Orava poukázala na túto skutočnosť, bolo stavieb 22. Myslím, že k dnešnému dňu je ich už viac ako 140,“ dopĺňa Jaroslav Hucík, strážca prírody CHKO Horná Orava.

Brehy Oravskej priehrady špatí široká paleta stavieb na pozemkoch vodohospodárskeho podniku aj lesov. Sú to hlavne maringotky, karavany a jednoduché prístrešky z fólií, dreva a dosiek.

Materiál z nelegálnych prístreškov vodohospodári vytriedia. Časť skončí na skládke a časť ako druhotná surovina. Koľko odstránenie stavieb vodohospodárov stálo, zistia až po ukončení akcie. S vymáhaním nákladov od majiteľov príliš nepočítajú.

Zatiaľ je otázne, ako dlho potrvá odstránenie všetkých nelegálnych stavieb. Ich likvidácii sa môžu vodohospodári venovať iba v čase, keď nepotrebujú ťažkú techniku pri akútnejších situáciách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny