Na hlavný obsah

Budúcemu ombudsmanovi sa hromadia podnety. Na stole ich má už takmer 400

Dohoda na mene v koalícii však stále nie je.

Budúcemu ombudsmanovi sa hromadia podnety. Na stole ich má už takmer 400
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V kancelárii verejného ochrancu práv sa hromadia podnety, budúci ombudsman už má na stole takmer 400 spisov. Voľba by sa mala uskutočniť na septembrovej schôdzi parlamentu, dohoda na mene v koalícii však stále nie je. Parlament rozhodnutie presúva od februára.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Kancelária verejného ochrancu práv je bez šéfa už štyri mesiace. Problém spočíva v tom, že podnety, ktoré kancelária v zákonom stanovenom rozsahu analyzuje a spracováva, môže posúdiť a podpísať len ombudsman.

„Podnety sa zhromažďujú a čakajú na posúdenie novým ombudmanom. Podávatelia budú musieť na vybavenie svojho podnetu čakať dlhšie. Za obdobie bez verejného ochrancu práv sa ich nazbieralo 381,“ hovorí Michaela Pavelková z kancelárie verejného ochrancu práv.

V hre je viacero mien

Podľa predsedníčky koaličnej strany Za ľudí Veroniky Remišovej je dôležité, aby sa v koalícii dohodli na dobrom kandidátovi, ktorý bude garanciou profesionality a zárukou ochrany ľudských práv pre všetkých obyvateľov.

„Poznám ľudí, ktorí by na túto funkciu boli ideálni, ale nie je ešte politická dohoda. Lepšia žiadna politická dohoda, ako keby sme mali zvoliť takého kandidáta ako je generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý bol v mnohých smeroch sklamaním,“ povedala.

Poslankyňa OĽANO Monika Kozelová verí, že hneď po prázdninách sa na prvej koaličnej rade dohodnú. „Rozhodujeme sa medzi viacerými menami – možno štyrmi, piatimi. Pevne verím, že nejaké meno z toho vypadne, a že to bude človek, ktorý bude rovnako férový, ako bola pani Patakyová,“ vyhlásila.

SaS hovorí, že je to hanba

Svojich favoritov konkretizovať nechcela, podľa nej je však september hraničný na voľbu nového šéfa kancelárie. Mená odborníkov, s ktorými diskutuje, nechce prezradiť ani strana SaS. Deklaruje však, že oni na obsadenie tejto funkcie tlačili.

„Po opakovanom odložení voľby predsedom parlamentu sme vtedajších koaličných partnerov upozornili, na dôsledky, ktoré to má. Žiaľ, citlivosť k ľudským právam nebola u všetkých koaličných strán koalície rovnaká. Dôkazom toho je aj aktuálna situácia, je to hanba,“ vyhlásil Tomáš Kottra z komunikačného oddelenia strany.

Hanba je to aj podľa opozičného Hlasu-SD. Predkladať návrhy mien na nového ombudsmana môžu do 26. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál