Na hlavný obsah

Chudobných seniorov bude čoraz viac, tvrdí ekonóm

Každý rok sa zvyšuje rozdiel medzi priemerným dôchodkom a priemernou mzdou.

Priemerný dôchodok by v roku 2025 mohol prekročiť 700 eur. Myslia si to analytici Inštitútu finančnej politiky. Podľa ekonóma a poradcu Jednoty dôchodcov na Slovensku sa životná úroveň dôchodcov nezlepší.

Chudobných seniorov bude podľa neho čoraz viac. Jednota dôchodcov v tejto súvislosti spustila petíciu. Tvrdí, že úspech dosiahli už po 3 týždňoch a v zbieraní podpisov pokračujú. Požiadavky z nej chcú predložiť do Národnej rady.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zdražovanie tovarov v takzvanom spotrebnom koši dôchodcov spôsobilo, že dôchodky na budúci rok porastú o 11,8 percenta. V priemere teda o približne 60 eur.

„Ak by sa naplnili prognózy dôchodcovskej inflácie v rokoch 2023 a 2024 to by implikovalo, že v roku 2025 dôjde k zvýšeniu dôchodkov na úroveň niečo nad 700 eur,“ hovorí Martin Pažický, analytik IFP.

„Bodaj by to tak bolo a bolo by to ideálne, keby sa nám podarilo dosiahnuť takýto priemer, ale záleží na tom, aká bude inflácia v budúcom roku. Momentálne ani tých 515 eur nestačí na pokrytie celej inflácie,“ uviedla Valéria Pokorná, podpredsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska.

Analytik tvrdí, že valorizáciou dôchodkov na základe dôchodcovskej inflácie ostane životná úroveň dôchodcov zachovaná.

„Samozrejme, v dôsledku toho, že sa vypočítava valorizácia s ročným oneskorením, môže sa stať, že reálne dôchodky budú buď o niečo vyššie alebo nižšie. V dlhodobom horizonte by to malo byť vyrovnané, vykompenzované,“ tvrdí Pažický.

Ekonóm a poradca Jednoty dôchodcov Martin Halas sa však obáva, že na Slovensku bude čoraz viac dôchodcov pod hranicou chudoby. Každým rokom sa totiž zvyšuje rozdiel medzi priemerným dôchodkom a priemernou mzdou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko