Na hlavný obsah

Čo môže prezidentka Čaputová urobiť pre vyriešenie koaličnej krízy?

Skloňuje sa aj pojem úradnícka vláda.

Čo môže prezidentka Čaputová urobiť pre vyriešenie koaličnej krízy?
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Vládna kríza sa nekončí, nič nevyriešili ani nové podmienky fungovania koalície, ktoré navrhol premiér Eduard Heger (OĽANO). SaS ich naďalej odmieta a požaduje hlavu predsedu OĽANO a ministra financií Igora Matoviča.

Prezidentka opätovne vyzýva, aby sa vládne strany prestali hádať a začali vládnuť. Trpezlivosť dochádza aj predsedovi Sme rodina Borisovi Kollárovi. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Füle.

„Ako môžete vládnuť v minorite? A nevieme to ukončiť, lebo SaS povedala, že nepodporí predčasné voľby. Čiže budeme 20 mesiacov sedieť a nebudeme vedieť prijať jediný zákon,“ rozhorčil sa predseda parlamentu Kollár, ktorý už otvorene hovorí o predčasných voľbách. Vo vláde, ktorá nebude mať garanciu väčšiny v parlamente, byť nechce.

Na ťahu už o chvíľu môže byť prezidentka Zuzana Čaputová, ktorej základnou úlohou je zabezpečovanie riadneho chodu ústavných orgánov. Slovensko totiž o niekoľko dní môže prísť o ministrov zahraničných vecí, spravodlivosti, školstva a hospodárstva. A to v čase, keď je susedná Ukrajina vo vojne a Slovensko čaká energetická kríza.

Podľa Vincenta Bujňáka z Katedry ústavného práva Univerzity Komenského má prezidentka možnosť demisiu ministrov neprijať.

„Hlava štátu sa stavia na stranu toho, kto demisiu podal. Vyvíja pritom tlak na druhý subjekt, na toho, koho konanie sa stalo impulzom k demisii. Inými slovami, je to jedna z možností prezidenta vstupovať do sporov medzi ostatnými ústavnými aktérmi,“ vysvetlil Bujňák.

Podľa politológa Tomáša Koziaka je však takýto krok z pohľadu prezidentky len ťažko predstaviteľný. „Pretože situácia v rámci koalície je taká zlá, že toto by nepomohlo veci,“ dodal.

Vláda odborníkov

Slovensko sa tak slovami premiéra „v čase energetickej krízy storočia“ môže stať krajinou bezvládia. Odborníci sa zhodujú, že možnosťou môže byť do konania riadnych alebo predčasných volieb vláda úradníkov.

„Na čelo jednotlivých rezortov sa nevyberajú ministri podľa straníckeho kľúča, ale na základe svojej odbornej profilácie. Preto sa zvykne používať aj pojem vláda odborníkov,“ spresnil Bujňák. Zdôrazňuje však, že aj pri takejto vláde je jedným z dôležitých predpokladov získanie dôvery v parlamente.

Podľa Koziaka by jej fungovanie bolo veľmi náročné. „Tu sa musíme baviť o životnosti a funkčnosti takejto úradníckej vlády. Máme tu niekoľko politických strán a predovšetkým Smer-SD určite bude tlačiť na to, aby Slovensko išlo do predčasných volieb. Robert Fico má na tom doslova existenčný záujem,“ dodal.

Dodáva, že fungovanie úradníckych vlád sa často spája s tým, že môžu ľudovo povedané len kúriť a svietiť, čo sa však v nadchádzajúcej kríze nezdá ako ľahká úloha. Prezidentka sa k vládnej kríze vyjadrila naposledy v piatok (19. 8.).

„Hlavne treba, aby predstavitelia našli také riešenie, ktoré bude znamenať, že patová situácia už nebude pokračovať. Ideme do ťažkých časov a potrebujeme stabilnú a funkčnú vládu,“ mieni prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál