Na hlavný obsah

Colné psy odhalili viac ako 3 milióny kusov nelegálnych cigariet

Tiež aj 50 kilogramov drog.

Za minulý rok odhalili služobné psy finančnej správy viac ako 3 milióny kusov nelegálnych cigariet a takmer 50 kilogramov drog. Pomáhajú v boji proti pašerákom aj finančným únikom.

Výcvik psov patrí do oblasti služobnej kynológie finančnej správy. Psovodi kontrolujú hraničný priechod s Ukrajinou či letiská.

Okrem tabakových výrobkov sa psy cvičia na hľadanie peňažnej hotovosti, chránených druhov rastlín a živočíchov alebo aj drog.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Len za uplynulý rok sme vykonali 7 200 služobných zákrokov za použitia služobného psa, pričom v 102 prípadoch sa našiel tabak a vo 112 prípadoch išlo o identifikáciu omamných a psychotropných látok,“ hovorí prezident Finančného riaditeľstva SR Jiří Žežulka.

V Gajaroch robia colníci základný výcvik psov, učia ich poslušnosti a rozpoznávať pachy. V stredisku pracuje 30 psovodov, k dispozícii majú 50 psov.

„V prvom rade očakávame od psíka, aby bol výborný aportér a hľadal loptičku. V ďalšej fáze potom spájame ten aportovací predmet už s pachom, ktorý potrebujeme. Nazývame ho cieľový pach, čiže pach omamnej látky,“ vysvetľuje inštruktor výcviku v stredisku Gajary Jozef Klíma.

Výcvik štvornohých colníkov trvá spravidla štyri až šesť mesiacov, ale ako hovoria kynológovia, učia sa celý život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko