Na hlavný obsah

Dážď v Nemecku dočasne zvýši hladinu Rýna, hrozia však povodne

Od piatkovej noci môže napršať 60 a niekde až 120 litrov.

Dážď v Nemecku dočasne zvýši hladinu Rýna, hrozia však povodne
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Do častí vyprahnutého Nemecka v štvrtok (18. 8.) dorazil po dlhotrvajúcom suchu dážď. Meteorológovia však varujú, že prívaly vody môžu v piatok (19. 8.) v noci vyvolať lokálne povodne.

Spolková správa vodných ciest (WSV) predpokladá, že vďaka dažďu by sa v nadchádzajúcom týždni mohla hladina Rýna zvýšiť o zhruba 50 centimetrov (cm), potom možno však opäť očakávať jej pokles.

Hladina Rýna, ktorá je na rekordne nízkej úrovni, vo štvrtok zostávala po predchádzajúcom poklese stabilná. Niektoré stanice už však hlásia mierne navyšovanie prietoku. Meradlo na výšku hladiny pri mestečku Kaub neďaleko Koblenzu vo štvrtok ráno vykazovalo 34 cm, popoludní už 37 cm.

Podľa vodohospodárov sa tu počas piatka hladina zvýši na 42 cm a v pondelok (22. 8.) by sa mohla priblížiť až k 70 cm.

Úsek Rýna pri Kaube je kritický pre dopravu na strednom a dolnom toku, hĺbka plavebnej dráhy tu pre celý región určuje maximálne vyťaženie nákladných lodí. Plavebná dráha tu má teraz asi 1,5 metra.

Meteorologická služba DWD pre štvrtok varovala, že v strednom Nemecku a na juhu a severovýchode krajiny môžu udrieť silné búrky. Od piatkovej noci v regióne medzi Alpami a Krušnými horami môže počas 24 hodín napršať 60 a niekde až 120 litrov na štvorcový meter. To môže vyvolať miestne povodne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet