Na hlavný obsah

Ekonomická nálada na Slovensku sa výrazne zhoršuje už tretí mesiac po sebe

Najviac sa znížila v službách.

Ekonomická nálada na Slovensku sa výrazne zhoršuje už tretí mesiac po sebe
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Ekonomická nálada na Slovensku sa výrazne zhoršuje už tretí mesiac po sebe. Najviac sa znížila v službách, pokles bol však aj v stavebníctve, priemysle aj v obchode. Mierne pesimistickejšia ako predchádzajúci mesiac bola aj spotrebiteľská atmosféra. V utorok (30. 8.) o tom informuje Štatistický úrad SR.

Dôvera slovenských podnikateľov a spotrebiteľov bola v auguste najnižšia za posledných 17 mesiacov.

Ekonomický sentiment

Celková ekonomická nálada na Slovensku sa výrazne zhoršila aj v auguste, sezónne očistený indikátor ekonomického sentimentu (IES) medzimesačne klesol o 5,9 bodu na hodnotu 90,9 bodu.

Aktuálna hodnota IES bola pesimistickejšia aj v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, keď klesla o 8,3 bodu. Zvýšilo sa tak zaostávanie aj za dlhodobým priemerom.  Kým v júli to bolo o 5,7 bodu, v auguste zaostala za dlhodobým priemerom už o 11,6 bodu.

Dôvera v priemysle

Indikátor dôvery v priemysle (sezónne upravený) v auguste klesol o 6 percentuálnych bodov (p. b.) na hodnotu -8 najmä vplyvom poklesu objednávok, predovšetkým vo výrobe dopravných prostriedkov a ostatných nekovových výrobkov.

Vývoj nepriaznivo ovplyvnilo aj zvýšenie stavu zásob, hlavne vo výrobe farmaceutických výrobkov, kovov a kovových výrobkov a elektrických zariadení.

Dôvera v službách

Dôvera v službách tretí mesiac po sebe zaznamenala výrazný pokles, čo spôsobilo prepad indikátora dôvery na najnižšiu úroveň od marca minulého roku. V auguste sa indikátor dôvery znížil o 9,6 p. b. na úroveň 0,7.

Pokles zapríčinilo zhoršené hodnotenie dvoch indikátorov, a to podnikateľskej situácie za posledné tri mesiace, ako aj dopytu po službách za posledné tri mesiace. V hodnotení očakávaného vývoja dopytu po službách v nasledujúcich troch mesiacoch došlo k zlepšeniu.

Indikátor spotrebiteľskej dôvery

Zhoršovanie spotrebiteľskej atmosféry na Slovensku naďalej pokračuje, indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) medzimesačne klesol štvrtý mesiac po sebe. V auguste sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil o 0,6 bodu na úroveň -29,4, čo je najnižšia hodnota od marca minulého roku.

Zvýšili sa najmä obavy z očakávanej celkovej hospodárskej situácie, očakávaných úspor a s nimi súvisiacej finančnej situácie domácností. Mierne optimistickejšie hodnotili respondenti vývoj nezamestnanosti.

Dôvera v obchode

Indikátor dôvery v obchode v auguste klesol oproti júlu o 3,7 p. b. na hodnotu 23. Respondenti negatívne hodnotili rast zásob tovarov a očakávajú aj nižšie splnenie požiadaviek na dodávateľov, najmä v oprave a údržbe motorových vozidiel a v maloobchode s ostatným tovarom.

Dôvera v stavebníctve

Sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve po minulomesačnom zvýšení v auguste opäť klesol, a to o 7,5 bodu na -12. Aktuálny výsledok ovplyvnili nepriaznivejšie hodnotenia celkovej úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika