Na hlavný obsah

Elektronické výmenné lístky fungujú už štyri roky, no využívajú sa málo

Papierový lístok pacient nepotrebuje.

Pacienti môžu ísť na vyšetrenie k špecialistovi aj bez papierovej žiadanky. Elektronické výmenné lístky sú súčasťou e-zdravia od jeho spustenia. Napriek tomu túto možnosť aktívne využíva len časť lekárov. Štátne centrum, ktoré je zodpovedné za e-zdravie, pracuje na tom, aby sa to zlepšilo.

Papierovú formu výmenného lístka pacient nepotrebuje. Stačí ak ho lekár zadá do systému. Vložiť môže aj podrobnosti o zdravotnom stave pacienta a špecialista tak uvidí jeho diagnózu i napríklad laboratórne vyšetrenia.

„Používanie e-výmenného lístku má veľké pozitíva, šetrí to čas lekárovi aj pacientovi, ďalej sme naozaj ekologickí. Poskytovateľovi sa znižuje nákladovosť, keď tlačíte výmenné lístky je tam spotreba papiera aj tonerov,“ uviedla Adriana Šimková, všeobecná lekárka pre dospelých z Pezinka.

Po odoslaní elektronického výmenného lístka si pacienti môžu vybrať špecialistu a na vyšetrenie prísť bez papiera.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Lekár špecialista, nájde elektronický výmenný lístok v informačnom systéme po zadaní rodného čísla pacienta, prípadne podľa odosielajúceho lekára.

„Elektronické výmenné lístky sú veľmi dobré riešenie. Pacienti klasické papierové výmenné lístky často zabudnú a ja potom o nich neviem nič,“ vysvetlil Miroslav Pernický, internista.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko