Na hlavný obsah

Estónsko tvrdí, že jeho vzdušný priestor narušil ruský vrtuľník

Incident považuje za neprijateľný.

Estónsko tvrdí, že jeho vzdušný priestor narušil ruský vrtuľník
Ilustračná fotografia - ruský vrtuľník KA-52 Foto: TASR/AP

Estónsky vzdušný priestor v utorok (9. 8.) večer narušil ruský vrtuľník. Estónske ministerstvo zahraničných vecí si preto v stredu (10. 8.) predvolalo ruského veľvyslanca a v súvislosti s incidentom podalo sťažnosť. Informovala o tom agentúra DPA.

Vrtuľník narušil vzdušný priestor v oblasti Koidula na juhovýchode Estónska približne na jednu minútu. Nemal zapnutú elektronickú identifikáciu a nepredložil ani letový plán. Pilot vrtuľníka podľa estónskej armády nenadviazal ani kontakt s kontrolou letovej prevádzky.

„Estónsko považuje tento mimoriadne vážny a poľutovaniahodný incident za úplne neprijateľný,“ uviedol vo vyhlásení estónsky rezort diplomacie.

Na stretnutí s ruským veľvyslancom zástupcovia estónskeho ministerstva zahraničných vecí opätovne ostro odsúdili pretrvávajúcu ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine a zdôraznili, že Rusko „musí rešpektovať zvrchovanosť a územnú celistvosť štátov a medzinárodné právo“.

Tallinn uviedol, že tento rok išlo už o tretie narušenie estónskeho vzdušného priestoru zo strany Ruska. Vlani sa tak stalo päťkrát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet