Na hlavný obsah

Európsky súd nevyhovel sťažnosti majiteľov slovenských fitnescentier

Označil ju za neprijateľnú.

Európsky súd nevyhovel sťažnosti majiteľov slovenských fitnescentier
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) nevyhovel majiteľom fitnescentier, ktorí sa naň obrátili so sťažnosťou, že z dôvodu protipandemických opatrení museli svoje prevádzky zatvoriť. Rozhodol tak v prospech štátu. Informovalo o tom vo štvrtok (25. 8.) ministerstvo spravodlivosti na svojej webovej stránke.

Majitelia fitnescentier sa sťažovali, že v dôsledku zatvorených prevádzok od marca do júna 2020 im vznikla majetková škoda a prišli o zisk, ako aj klientov. Odvolávali sa na porušenie práva na pokojné užívanie majetku zakotvené v Dohovore o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Vláda v konaní argumentovala, že sťažovatelia ESĽP nepriznali, že v rovnakom čase podali aj ústavné sťažnosti o porušovaní ich práv na vnútroštátnej úrovni. Zároveň boli poberateľmi štátnej pomoci na zmiernenie dosahov protipandemických opatrení.

Týmto spôsobom odôvodnil svoje rozhodnutie aj ESĽP. Sťažovatelia sa obrátili na ESĽP niekoľko mesiacov po podaní sťažnosti na Ústavný súd SR. Európsky súd informovali, že nedosiahli preskúmanie predmetných opatrení. ESĽP mali informovať o výsledku akéhokoľvek súdneho konania na vnútroštátnej úrovni, ako aj o čerpaní štátnej pomoci.

Podľa ESĽP teda sťažovatelia zámerne zamlčali dôležité informácie, ich sťažnosti označil za zneužívajúce. Na základe toho vyhlásil ESĽP sťažnosti majiteľov fitnescentier za neakceptovateľné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko