Na hlavný obsah

Kolíková chystá novelu exekučného poriadku voči dlžníkom

Exekútori zmenu vítajú, opozícia nie.

Kolíková chystá novelu exekučného poriadku voči dlžníkom
Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

Exekútori možno dostanú viac právomocí voči dlžníkom. Novela exekučného poriadku, ktorú schválila vláda, počíta s viacerými možnosťami – s pokutou až do 30 000 eur, zadržaním vodičského preukazu, či osvedčenia o evidencii vozidla.

Návrh mieri do parlamentu a v koalícii pri ňom panuje vzácna zhoda. Podľa opozície však zvyšovanie pokút nič nevyrieši, navyše Slovensko je už aj tak v období extrémneho zdražovania.

Novela by si mala poradiť s prípadmi, ako bol spievajúci dom v Štúrove či so stavbami, ktoré stále stoja, hoci súd rozhodol o ich odstránení. Obyvateľka rodinného domu v Štúrove púšťala 16 rokov dookola celé dni nahlas áriu z Verdiho opery La Traviata.

„To sú nástroje, ktoré považujeme za veľmi dôležité. Je to pre to, aby sme aj takéto povinnosti, ktoré vyplývajú z rozhodnutia súdov, mohli riadne vykonať. Je to dôležité pre právny štát,“ vysvetlila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

S ňou tento raz súhlasí aj strana Sme rodina. „Budeme mať poslanecký klub ku každému návrhu, čiže si tieto návrhy preštudujeme detailnejšie pred prvým čítaním. Osobne momentálne nevidím žiadny problém pri podpore tohto návrhu,“ tvrdí Miloš Svrček (Sme rodina).

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

Odpor zo strany opozície

Opozícia má na to opačný pohľad. Boris Susko zo Smeru-SD už skôr informoval, že dramatické zvyšovanie pokút nič nevyrieši, cestu vidí v prevencii. HLAS-SD hovorí o zlom načasovaní. „Ľudia budú mať problém so splácaním svojich pôžičiek a príde na to, že exekútor bude riešiť ich problémy. V tomto čase ešte sprísňovať pravidlá sa mi zdá trošku typické pre pani ministerku Kolíkovú,“ argumentuje Matúš Šutaj-Eštok.

Exekútori zmenu vítajú. Tvrdia však, že aj naďalej zostanú pri vymáhaní pohľadávok súdmi obmedzenejší ako napríklad obce a mestá. Tie môžu zadržať vodičský preukaz bez časového obmedzenia.

„Nedávno bol zverejnený údaj, že v istom slovenskom meste za rok samospráva zadržala približne 200 vodičských preukazov. Ja sama som zadržala za viac ako 20 rokov svojej činnosti menej ako 100 vodičských preukazov. Možno ani toľko nie,“ povedala Stanislava Kolesárová zo Slovenskej komory exekútorov.

Novela by po schválení mohla platiť od budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál