Na hlavný obsah

Frankensteina napísala ako osemnásťročná

Mary Shelleyová sa narodila pred 225 rokmi.

Frankensteina napísala ako osemnásťročná
Spisovateľka Mary Shelleyová. Foto: WikiMedia/voľné dielo

Mary Shelleyová bola britskou romantickou spisovateľkou. Preslávila sa románom Frankenstein, čiže Moderný Prometeus, ktorý napísala keď mala 18 rokov. Kniha patrí dodnes ku kľúčovým dielam svetovej literatúry.

Shelleyová sa považuje za zakladateľku žánru gotického hororu, ale aj priekopníčku hororu ako takého. Narodila sa pred 225 rokmi 30. augusta 1797 v Londýne.

Inšpiráciu pre literárne dielo, ktoré sa stalo predlohou pre mnoho literárnych a filmových diel a komiksov, našla autorka počas pobytu na brehu Ženevského jazera a v rámci nočných diskusií a rozprávaní strašidelných príbehov s lordom Byronom. Román Frankenstein vyšiel 11. marca 1818. Kniha sa stala jedným z prvých bestsellerov ženskej autorky.

Jej život poznačili vzdelaní rodičia, ale aj mnohé tragédie

Shelleyová mala život bohatý na tragické udalosti, ale nechýbalo v ňom ani dobrodružstvo. Matka jej zomrela niekoľko dní po pôrode. Otec riešil nezhody dieťaťa so svojou druhou manželkou tak, že ju dal na výchovu do rodiny v Škótsku.

Vzdelanie jej zabezpečilo čítanie literárnych diel jej otca, filozofa a anarchistu, a matky spisovateľky a feministky, bojovníčky za vzdelávanie dievčat.

Svojho budúceho manžela spisovateľa Percy Bysshe Shelleyho stretla v dome svojho otca. Ako šestnásťročná s ním ušla v roku 1814 do Európy. Básnikovi porodila viacero detí, dospelosti sa však dožil len syn Percy Florence.

Spisovateľskej kariére sa naplno venovala až po smrti manžela

Shelleyovci žili v Európe. Precestovali Nemecko, Taliansko a Švajčiarsko. V decembri 1816 sa v britskej metropole Londýne zosobášili. Umožnila to nešťastná smrť Shelleyho manželky, ktorá sa utopila. V roku 1822 sa dvojica vrátila na breh Ženevského jazera, kde sa rozhodli usadiť natrvalo.

Mary prežila potrat, ktorého komplikácie ju skoro stáli život. Jej manžel sa ešte v tom istom roku utopil v nečakanej búrke, keď sa plavil po jazere na svojej lodi.

Zničená Shelleyová sa v roku 1823 vrátila do Londýna. Väčšina jej diel pochádza z tohto obdobia. Okrem románov prispievala do magazínov ako napríklad London Magazine alebo Westminster Review.

Búrlivý život a prežité tragédie sa odrazili na jej zdravotnom stave, od roku 1840 trpela viacerými chorobami. Zomrela vo svojom londýnskom dome 1. februára 1851. Dožila sa 53 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet