Na hlavný obsah

Gazprom zvýšil dodávky plynu do Maďarska

Dodáva ho cez plynovod TurkStream a cez územie Bulharska a Srbska.

Gazprom zvýšil dodávky plynu do Maďarska
Logo ruského plynárenského gigantu Gazprom. Foto: TASR/AP

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom zvýšila dodávky plynu do Maďarska cez turecký plynovod TurkStream a cez územie Bulharska a Srbska. Informuje o tom britský web The Guardian.

Gazprom začal ešte v piatok (12. 8.) dodávať viac plynu, ako je zmluvne zaviazaný. Napísal to predstaviteľ maďarského rezortu zahraničných vecí a obchodu Tamás Menczer na sociálnej sieti facebook.

Návšteva v Moskve

Do konca augusta bude Gazprom Maďarsku dodávať dodatočných 2,6 milióna metrov kubických plynu denne, uviedol Menczer.

Pred tromi týždňami navštívil Moskvu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Diskutoval tam o nákupe dodatočných 700 miliónov metrov kubických plynu.

Szijjártó sa tak stal len druhým vysokopostaveným politikom z členského štátu Európskej únie (EÚ), ktorý navštívil Rusko od vypuknutia vojny na Ukrajine vo februári tohto roka.

Maďarsko, ktoré dovozom z Ruska pokrýva približne 85 % svojej spotreby plynu, trvalo odmieta myšlienku akýchkoľvek sankcií EÚ v oblasti importu ruského plynu.

Maďarský premiér Viktor Orbán okrem toho tvrdo loboval za zabezpečenie výnimky pre svoju krajinu, pokiaľ ide o sankcie na dovoz ruskej ropy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika