Na hlavný obsah

Generálny tajomník OSN António Guterres opäť varoval pred hrôzou nukleárneho konfliktu

Vyzval štáty, aby ich nepoužili ako prvé.

Generálny tajomník OSN António Guterres opäť varoval pred hrôzou nukleárneho konfliktu
Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Hrozba nukleárneho konfliktu sa po desaťročiach vrátila, uviedol v pondelok (8. 8.) generálny tajomník OSN António Guterres. Štáty disponujúce jadrovými zbraňami vyzval, aby sa zaviazali, že ich nepoužijú ako prvé, informovala agentúra Reuters.

Akýkoľvek útok na jadrovú elektráreň by bol „samovražedný“, zdôraznil tiež Guterres. Išlo o reakciu na správy o novom ostreľovaní ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšou v Európe.

Guterres sa vyjadril na tlačovej konferencii v Tokiu po tom, ako sa v sobotu (6. 8.) zúčastnil na spomienkovom podujatí pri príležitosti 77. výročia zhodenia atómovej bomby na japonské mesto Hirošima.

Šéf OSN v sobotňajšom prejave varoval, že „ľudstvo sa hrá s nabitou zbraňou“, keď sa vo svete množia krízy s možnosťou vzniku nukleárnej katastrofy.

Portugalský politik dôrazne varoval pred hrôzami atómových zbraní aj pred týždňom v New Yorku na konferencii o Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT).

„Sme svedkami radikalizácie v geopolitickej situácii, čím sa riziko nukleárnej vojny znova stáva niečím, na čo nemôžeme úplne zabudnúť,“ povedal Guterres.

Po otázke o rozsiahlych vojenských cvičeniach Číny okolo Taiwanu, ktoré Peking spustil po návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na tomto ostrove, Guterres uviedol, že OSN „dodržiava rezolúciu Valného zhromaždenia o tzv. politike jednej Číny“.

„Všetci si však želáme, aby táto rezolúcia zodpovedala mierovému prostrediu,“ dodal. Apeloval ešte, aby zdravý rozum a zdržanlivosť umožnili „mimoriadne dôležitú“ deeskaláciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet