Na hlavný obsah

Japonský premiér urobil zmeny vo vládnom kabinete

Urobil tak po víťazstve jeho strany po posledných voľbách.

Japonský premiér urobil zmeny vo vládnom kabinete
Japonský premiér Fumio Kišida. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Fumio Kišida uskutočnil v stredu (10. 8.) zmeny vo svojom vládnom kabinete. Informovala o tom agentúra AFP.

Kišidova vládnuca Liberálnodemokratická strana (LDP) zvíťazila 10. júla vo voľbách do hornej komory parlamentu. Niekoľko dní predtým pri atentáte prišiel o život niekdajší japonský premiér Šinzó Abe, ktorý bol tiež členom LDP.

Novým ministrom obrany sa stal Jasukazu Hamada, ktorý tento post zastával aj v rokoch 2008 až 2009. V úrade nahradil Nobua Kišiho, brata zavraždeného expremiéra Abeho.

Kišidova koalícia si v júlových voľbách posilnila svoju pozíciu. Jej podpora však odvtedy klesla, k čomu prispela jednak verejná kritika vzťahov japonských politikov s cirkevnými predstaviteľmi a jednak Kišidov postup v oblasti hospodárstva, vysvetľuje AFP.

Japonské médiá v období po Abeho smrti uviedli, že viacerí vládni poslanci získali pomoc od členov Cirkvi zjednotenia. Táto cirkev, založená v roku 1954 v Južnej Kórei, potvrdila, že matka muža podozrivého z Abeho vraždy bola jej členkou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet