Na hlavný obsah

Kyjev nebude viesť mierové rozhovory s Ruskom, pokiaľ usporiada referendá na okupovaných územiach

Ukrajina neprenechá Rusku žiadnu časť krajiny.

Kyjev nebude viesť mierové rozhovory s Ruskom, pokiaľ usporiada referendá na okupovaných územiach
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (7. 8.) povedal, že Moskva nebude môcť v budúcnosti viesť mierové rozhovory s Kyjevom či jeho medzinárodnými partnermi v prípade, ak sa rozhodne na okupovaných územiach Ukrajiny usporiadať referendá o ich pripojení k Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zelenskyj v pravidelnom nočnom príhovore tiež uviedol, že Kyjev naďalej pevne trvá na tom, že Rusku neprenechá nijaké územie.

„Postoj našej krajiny ostáva taký, aký bol vždy. Nevzdáme sa ničoho, čo je naše,“ povedal. „Ak budú okupanti pokračovať vo svojej ceste k pseudoreferendám, prídu o akúkoľvek šancu viesť s Ukrajinou a celým slobodným svetom rozhovory, ktoré bude ruská strana v určitom momente evidentne potrebovať,“ dodal.

Ruské sily už ovládajú väčšinu z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Miestne úrady tvrdia, že tam plánujú usporiadať referendum o pripojení k Rusku. To by sa mohlo konať už v nadchádzajúcich týždňoch či mesiacoch.

Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti, cez víkend povedal, že Rusko sa chystá usporiadať na novodobytých územiach nové referendá. Miestnym obyvateľom ponúka za účasť na hlasovaní rôzne výhody.

Proruské sily, ktoré už od roku 2014 kontrolujú rozsiahle oblasti v Donbase na východe Ukrajiny, usporiadali ešte v roku 2014 referendá o nezávislosti tamojšej Luhanskej a Doneckej oblasti. Tie následne aj vyhlásili za „ľudové republiky“. Moskva ich nezávislosť uznala tesne pred spustením invázie na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet