Na hlavný obsah

Lacnejšej elektrine chýba pečiatka z Bruselu a zdroj

Cena elektriny na burze opäť prekonáva rekordy.

Koľko budú domácnosti od budúceho roka platiť za elektrinu závisí od vývoja trhových cien v tomto a nasledujúcom mesiaci. Cena elektriny na burze pritom opäť prekonáva rekordy. Jedna megawatthodina sa v súčasnosti obchoduje za zhruba 4 a pol násobne drahšie ako pred rokom.

Štát chce tento nárast zmierniť vďaka zmluve so Slovenskými elektrárňami. Okrem pečiatky z Bruselu však chýba aj jeden reaktor, ktorý bude elektrinu vyrábať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Elektrickú energiu za zvýhodnenú cenu majú dodať Slovenské elektrárne na základe memoranda so štátom. „Samotné memorandom konštatuje, že jeho realizáciu, technicky veľkú výzvu, upraví až vykonávacia dohoda. Na tejto dohode stojí to, či sa memorandum podarí alebo nepodarí zrealizovať,“ vysvetľuje Radovan Potočár, analytik Energie-portal.sk.

Predtým však musí Európska komisia skontrolovať či zmluva neporušuje pravidlá hospodárskej súťaže a voľného trhu.

„Musíme si pýtať súhlas z Bruselu. V novembri očakávame vyjadrenie Európskej únie. Keď bude s notifikáciou súhlasiť podpíšeme zmluvu,“ hovorí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Koľko elektriny napokon budú mať domácnosti k dispozícii však bude závisieť aj od termínu spustenia 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko