Na hlavný obsah

Zastropovanie cien energií stále nie je hotová vec

Ak ceny nebudú zafixované, domácnosti si mesačne priplatia od 120 do 250 eur.

Zastropovanie cien energií nie je hotová vec ani polrok po podpísaní memoranda so Slovenskými elektrárňami. Ak ceny nebudú zafixované, domácnosti si mesačne priplatia od 120 do 250 eur.

Ministerstvo hospodárstva obavy z extrémneho nárastu cien krotí. Zmluvu so Slovenskými elektrárňami vraj podpíše koncom roka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Bol to vzácny moment, keď sa spojili dvaja aktuálne nezmieriteľní politickí rivali. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a minister financií Igor Matovič (OĽANO) najskôr postrašili Slovenské elektrárne osobitnou daňou, aby si podpísaním memoranda vynútili prísľub zafixovaných cien na dva roky.

„Slovenské domácnosti oddnes na nasledujúce tri roky vôbec nemusia riešiť vývoj cien elektriny,“ vyhlásil vtedy Matovič.

„Môžem povedať, že sme každej jednej domácnosti ušetrili 500 eur v rokoch 2023 a 2024,“ pridal sa Sulík.

Okolo memoranda zavládlo po podpísaní ticho. Až doteraz. Na to, že sa ho stále nepodarilo pretaviť do legislatívy, upozornil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Na úrade totiž začali s výpočtami na budúci rok.

Najhoršie sú na tom domácnosti, ktoré kúria plynom

Aj tie energeticky menej náročné domácnosti si podľa ich odhadov priplatia o 120 eur mesačne viac. Najhoršie sú na tom domácnosti, ktoré kúria plynom. Ročný účet im porastie o takmer tritisíc eur. Podľa energetického analytika ide pritom stále o konzervatívny odhad.

„Situácia môže byť ešte horšia. Cena, ktorá je rozhodujúca pre cenu elektriny vystúpila na 416 eur za megawathodinu. ÚRSO v cenových výpočtoch použil cenu zhruba 232 eur za megawathodinu. Ak sa tá cena udrží na štyristovke, tak ten výpočet môže byť ešte vyšší,“ varuje Ján Pišta, energetický analytik.

Ministerstvo hospodárstva v reakcii na predikciu regulátora krotí obavy. Záväzok zachovať tohtoročné ceny už vraj spolu s elektrárňami spísali do zmluvy. Podpísať ju chcú na jeseň, ak ju odsúhlasí Európska komisia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko