Na hlavný obsah

Lekári požadujú zavedenie systému financovania DRG

Slovensko je jedinou krajinou v Európe, ktorá ho ešte nevyužíva.

Lekári naďalej hrozia výpoveďami. Návrh vlády na zvýšenie ich platov im nestačí. Požadujú splnenie všetkých ôsmich požiadaviek. Medzi nimi aj zavedenie systému DRG.

Všade vo svete sa považuje za najspravodlivejší systém financovania nemocníc za liečbu pacientov. Slovensko je dlhodobo jedinou krajinou Európskej únie, ktorá ho nevyužíva. Ministerstvo zdravotníctva ho sľubuje spustiť v roku 2024.

Prvé kroky k zavedeniu DRG systému na Slovensku sa urobili v roku 2011. Prešlo 11 rokov a stále nie je plne funkčný. Prečo ho lekári požadujú?

„DRG pomôže celému slovenskému zdravotníctvu, aby sa peniaze určené na liečbu dostali naozaj do nemocníc, ktoré liečbu vykonávajú. Pomôže pacientom na liečbu, ktorých dostanú nemocnice reálne peniaze,“ vysvetlil Peter Zimmermann, predseda Lekárskeho Odborového Združenia (LOZ) Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice.

Poisťovne v súčasnosti neplatia nemocniciam za pacientov toľko, koľko ich reálne stoja. Podľa analýzy Úradu pre dohľad, platby od zdravotných poisťovní v priemere pokrývajú iba 71 percent nákladov štátnych a 92 percent súkromných nemocníc.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Aj preto sa nemocnice zadlžujú. Ak by bol DRG systém povinný nielen na vykazovanie, ale aj ako platobný mechanizmus, nemocnice by dostali viac peňazí.

„Nás to kvalitatívne posunie ďalej, ale na druhej strane treba povedať, že to bude systém stáť oveľa viac peňazí. Ale takto to má byť, lebo ak sa chceme posúvať ďalej, musíme mať nové inovatívne veci,“ uviedla Miriam Lapuníková, riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta, Banská Bystrica

Ministerstvo zdravotníctva z pomalého zavádzania DRG systému viní Úrad pre dohľad, ktorý ho mal na starosti. Od minulého roka však už spadá pod ministerstvo. Prioritou rezortu je zvýšiť kvalitu vykazovania dát a zlepšiť komunikáciu s nemocnicami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko