Na hlavný obsah

Liek na covid až po pozitívnom PCR teste? Lekári to označili za byrokratický nezmysel

Rezort sa bráni, že predpisovanie sa zneužívalo.

Liek na covid až po pozitívnom PCR teste? Lekári to označili za byrokratický nezmysel
Na ilustračnej snímke zdravotný pracovník vkladá tyčinku do tuby po odobratí vzorky na PCR test na koronavírus. Foto: TASR/AP

Lekári nesúhlasia s usmernením ministerstva zdravotníctva k liečbe antivirotikami. Paxlovid aj Lagevrio môžu pacienti dostať, keď majú covid potvrdený PCR testom. Antigénový už nestačí. Podľa lekárov toto indikačné obmedzenie ohrozí dostupnosť liečby a najmä jej včasné podanie.

Lagevrio aj Paxlovid sú antivirotiká určené pre rizikových pacientov. Majú zabrániť ťažkému priebehu ochorenia a hospitalizácii. Musia sa podať do piatich dní.

„Pokiaľ je nevyhnutné absolvovať PCR test pred predpisom lieku Paxlovid, mohlo by to u niektorých pacientov viesť k tomu, že sa nestihne tento päťdňový interval. U viacerých pacientov sa oddiali liečba natoľko, že liek by už nemusel byť efektívny,“ vysvetlil infektológ Peter Sabaka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo reagovalo, že podmienka PCR testu tu bola aj na začiatku roka, keď na Slovensku bolo iba Lagevrio. Avšak po tom, ako sa naplnili denné kapacity PCR testovania, rezort povolil podanie lieku aj po pozitívnom antigénovom teste.

„Týmto uvoľnením sa začalo výrazne zvyšovať zneužívanie preskripcie a liek predpisovali preventívne. Dokonca sme identifikovali prípady, kedy sa pozitivita pacienta nepotvrdila ani antigénovým testom. Toto spôsobuje obmedzenú dostupnosť lieku práve pre ohrozené skupiny obyvateľov,“ uviedla hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková kritizuje, že rezort hodil všetkých lekárov do jedného vreca a namiesto identifikácie konkrétnych previnilcov, prišiel s byrokratickým nezmyslom.

Od ministerstva preto požadujú, aby prehodnotilo metodické usmernenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko