Na hlavný obsah

Na Slovensko dorazila prvá dodávka lieku Paxlovid

Ide o 4 200 balení.

Na Slovensko dorazila prvá dodávka lieku Paxlovid
Liek Paxlovid. Foto: TASR

Na Slovensko tento týždeň dorazilo prvých 4 200 balení lieku Paxlovid. Celkovo ministerstvo zdravotníctva (MZ) objednalo 25 000 balení. Rezort zdravotníctva tak zaistil dostatočné zásoby lieku pre najbližšie obdobie. Antivirotický liek je v súčasnosti jedným z najúčinnejších nástrojov pri liečbe koronavírusu. V piatok (5. 8.) o tom informovalo MZ SR.

Slovensko, ako prvá krajina EÚ v strednej a východnej Európe, je opäť dostatočne zásobené liekom Paxlovid. Predpísať ho môžu obvodní i špecializovaní lekári potom, ako PCR test preukáže u pacienta COVID-19.

Liek je určený pacientom s koronavírusom, ktorí majú zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia. Nasadenie lieku prebehne do piatich dní od nástupu symptómov. Dodávky 25 000 balení Paxlovidu MZ získalo prostredníctvom verejného obstarávania.

V nemocničných zariadeniach je k dispozícii aj liek Veklury s obsahom účinnej látky remdezivir. Liek sa môže podávať formou intravenóznej infúzie dospelým pacientom, krotý majú zvýšené riziko závažného priebehu tohto ochorenia.

Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc alebo artériovou hypertenziou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko