Na hlavný obsah

Ľudia zanedbávajú preventívne prehliadky u zubárov

Zvyšujú si tým potom náklady na ošetrenie.

Ľudia zanedbávajú preventívne prehliadky u zubárov
Ilustračná foto. Foto: RTVS

Preventívne prehliadky u zubára ľudia zanedbávajú. Podľa komory zubných lekárov ich ročne absolvuje zhruba každý druhý pacient. A to aj napriek tomu, že zdravotné poisťovne mu v ďalšom roku opravu kazu nepreplatia, ak prehliadku vynechal.

„Mám pocit, že po covide narastá počet preventívnych prehliadok. Ale je to aj o určitej motivácii v ambulancii pre pacientov, aby chodili,“ hovorí predseda Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

SKZL odhaduje, že za posledných desať rokov poklesol počet preventívnych prehliadok o 20 percent. Zanedbaná prevencia spôsobuje vyšší nárast čeľustno-ortopedických problémov, najmä u detí.

„Vzájomné postavenie zubov je dôležité. Formuje sa už od detského veku. Je to práve zubný lekár prvého kontaktu, ktorý toto dieťa pravidelne vyšetruje,“ povedala Simona Dianišková, vedúca Katedry čeľustnej ortopédie Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Okrem prevencie prináša pravidelná návšteva zubného lekára aj nižší účet za prípadné ošetrenie. Pokiaľ poistenec prehliadku povinne neabsolvuje, poisťovňa mu na starostlivosť o zuby neprispieva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko