Na hlavný obsah

Medzi mladistvými sa začína objavovať žuvací tabak. Spôsobuje závislosť

So žuvacím tabakom začínajú už 11-ročné deti.

Medzi mladistvými sa čoraz častejšie začína objavovať žuvací tabak. Hoci nejde o štandardný tabakový výrobok, odborníci hovoria, že takisto spôsobuje závislosť. Prípadov síce nie je mnoho, no psychiatri s nimi majú skúsenosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na jednej z psychiatrických kliník hospitalizovali maloleté dievča závislé od žuvacieho tabaku. Užívala 10 až 15 vrecúšok denne. Jedno vrecúško pritom obsahuje zhruba päťnásobne viac nikotínu ako bežná cigareta.

„Závislosť vznikne veľmi rýchlo, že si to tie deti ani neuvedomia. Do tela sa dostane pri žuvaní oveľa väčšie množstvo nikotínu, než pri bežnom inhalovaní, no a dieťa si postupne vytvorí toleranciu, čiže potrebuje čoraz vyššiu a vyššiu dávku,“ vysvetľuje Lena Petráková, zástupkyňa primára Psychiatrickej nemocnice v Kremnici.

„Ukazovateľ sú žlté zuby, ktoré vznikajú neskôr, potom to môže byť búšenie srdca alebo úzkostné stavy. Vtedy treba, aby rodič zbystril pozornosť a opýtal sa či jeho dieťa neholduje tejto neresti, ktorá je momentálne rozšírená,“ hovorí Kristína Visolajská, pediatrička, členka iniciatívy Veda pomáha.

So žuvacím tabakom začínajú už 11-ročné deti. Aj v Národnom ústave detských chorôb s tým majú skúsenosti. Závislosť pritom zistili u mladistvých, ktorí kliniku navštívili s iným problémom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko