Na hlavný obsah

Mestá a obce stále čakajú na dofinancovanie nárastu cien stavebných projektov

Návod ako oň požiadať mali ministerstvá predstaviť do konca júla.

Mestá a obce stále čakajú na dofinancovanie nárastu cien stavebných projektov
Na snímke tabuľa označujúca stavebné práce. Foto: TASR

Mestá a obce stále čakajú na dofinancovanie nárastu cien stavebných projektov. Návod, ako o navýšenie požiadať, mali jednotlivé ministerstvá predstaviť do konca júla. Zatiaľ tak spravili len ministerstvá informatizácie a dopravy.

Podľa ministerky informatizácie Veroniky Remišovej mestá pocítia chýbajúcu metodiku v rezorte životného prostredia – keďže bez nej nevedia dať viac peňazí na vodozádržné opatrenia. Kto bude zodpovedný, je otázne.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS .Kristína Braxatorová.

Nárast cien sa nevyhol ani oblasti stavebníctva. O desiatky až stovky percent sa za posledný rok zvýšili ceny betónu, ocele či dreva. Mestá a obce, ktoré stavebné projekty financujú z eurofondov budú môcť aj na dofinancovanie vyšších faktúr využiť európske peniaze. No metodika ako o ďalšie financie požiadať mestám podľa Daniely Piršelovej z Únie miest Slovenska chýba.

„Komplexné riešenie veľkých problémov, ktoré samosprávy v rámci eurofondových projektov riešia zatiaľ stále neexistuje. Zatiaľ majú operačné programy aj pod inými ministerstvami. Napríklad životného prostredia alebo kultúry. Už avizujú značné problémy v praxi,“ povedala.

Ministerka investícii Veronika Remišová minulý týždeň avizovala, že metodiku mali mať všetky ministerstvá vypracovanú do konca júla.

„Každé ministerstvo si musí vypracovať takýto typ právneho dokumentu pre svojich žiadateľov, lebo každý operačný program má svojich špecifických žiadateľov. My máme samosprávy, Kvalita životného prostredia má trochu iný typ projektov,“ uviedla.

Nárast cien sa netýka len rozbehnutých projektov

Najviac chýba usmernenie v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia na opatrenia na ochranu vody. Podľa štátneho tajomníka Michala Kiču sa nárast cien netýka len rozbehnutých projektov, ale aj podávania nových.

„Ministerstvo životného prostredia v súlade so závermi koordinačného stretnutia s Európskou komisiou a ostatnými rezortami realizuje a pripravuje vlastnú metodiku, ktorú predstaví v čo najkratšom čase,“ vysvetlil.

Ďalšie štyri milióny dá na navýšenie cien ministerstvo vnútra.

„Ministerstvo vnútra ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje, zverejní metodiku k navyšovaniu cien stavebných materiálov v druhej polovici augusta tohto roka,“ dodala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Maximálne dofinancovanie projektov je možné vo výške 20 percent pôvodného rozpočtu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál