Na hlavný obsah

Samosprávy môžu žiadať o dofinancovanie eurofondových projektov

Malo by ísť o 625 projektov za 585 miliónov eur.

Samosprávy môžu žiadať o dofinancovanie eurofondových projektov
Na snímke ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) a generálny riaditeľ Integrovaného regionálneho operačného programu Albert Németh. Foto: TASR

Samosprávy môžu od stredy (3. 8.) podávať žiadosti o dofinancovanie eurofondových projektov v súvislosti so zdražovaním stavebných materiálov. Povedala to Veronika Remišová (Za ľudí).

Nárast cien stavebných materiálov bude možné dofinancovať z eurofondov a úspor z iných projektov.

Ceny stavebných materiálov stúpli v dôsledku celosvetovej inflácie a ťažkej situácie na trhu, ktorú ešte zhoršila ruská agresia na Ukrajine. V niektorých prípadoch išlo o dramatické nárasty, čo ovplyvnilo aj eurofondové projekty.

„Dodávatelia často odmietajú dokončiť projekty pre neúnosné zvýšenie nákladov,“ opisuje situáciu v regiónoch.

Štát musí na preplácanie nákladov dohliadať

„Pozitívne sa to dotkne stoviek projektov,“ informuje. Upozorňuje, že Európska komisia kontroluje každé vynaložené euro. „Je veľmi dôležité, aby metodiku, výpočet aj preplácanie nákladov postrážil štát,“ pokračuje. Štát má riešiť len skutočné náklady, aby sa mechanizmus nezneužíval.

Celkovo by sa to malo týkať 625 projektov za 585 miliónov eur. „Ide o výzvy, ktoré majú najväčší potenciál čerpania,“ informuje generálny riaditeľ IROP Albert Németh. Týka sa to projektov, ktorých hodnotiace kolá vyhlásili po 12. marci 2020.

„Chcem len ubezpečiť samosprávy, županov, starostov, primátorov, že ministerstvo regionálneho rozvoja bude stáť pri nich a podá im pomocnú ruku,“ povedala Remišová.

O koľko peňazí ide?

Németh vysvetľuje, že zdroje na pokrytie cien stavebných materiálov tvorí dodatočný príspevok, ktorý umožňuje navýšiť zazmluvnenú sumu alebo rozhodnutie o nenávratný finančný príspevok.

Druhým zdrojom sú úspory z projektov. Ide o ušetrené výdaje na stavebných prácach a iných aktivitách súvisiacich s konkrétnymi projektami.

„Mobilizujeme nielen dodatočné peniaze z EÚ, ale aj vzniknuté úspory po verejných obstarávaniach,“ dodal.

Celková výška prostriedkov alokovaných na dofinancovanie prostredníctvom dodatočného príspevku je 87 miliónov eur. Németh povedal, že ďalšie úspory očakávajú v hodnote 30 až 50 miliónov eur. Predpokladá, že by celkovo mohlo ísť o 130 až 150 miliónov eur.

Maximálna výška dofinancovania v rámci celého projektu je 20 % na hlavné aktivity, ktoré pôvodne schválili. Spodný limit je 250 000 eur. Peniaze možno žiadať na rast cien stavebných materiálov a surovín zverejnených na stránkach Štatistického úradu SR – klasifikácia CPA z roku 2015.

Remišová upozorňuje, že samosprávy majú včas a rýchlo podávať žiadosti o dofinancovanie. Do konca programového obdobia zostávajú necelé 2 roky. Žiadosti o dofinancovanie projektov samosprávy už môžu podávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko