Na hlavný obsah

Mikulec odmieta rodinkárstvo pri obstarávaní pre nemocnicu ministerstva vnútra

Išlo o súťaž na stráženie objektu.

Mikulec odmieta rodinkárstvo pri obstarávaní pre nemocnicu ministerstva vnútra
Na snímke z NR SR minister vnútra Roman Mikulec. Foto: TASR

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) odmietol rodinkárstvo v prípade verejného obstarávania na súkromnú bezpečnostnú službu (SBS) pre Univerzitnú nemocnicu sv. Michala v Bratislave. Tá patrí pod ministerstvo vnútra.

Podľa medializovaných informácií mala zákazku súvisiacu so súkromnou bezpečnostnou službou dostať firma, ktorá sa spája s jeho bratom.

„Môj brat podľa údajov dostupných v obchodnom registri v tejto firme nefiguruje už minimálne dva roky,“ uviedol. V utorok (23. 8.) na tieto informácie reagoval Mikulec spoločne s generálnym riaditeľom nemocnice Branislavom Delejom.

„Nemám rád, keď sa názor prezentuje ako fakt. Odmietam pristúpiť na takúto hru domnienok, fantázií a vymyslených vecí. Držím sa faktov, mám ich rád. Nemám absolútne čo skrývať,“ povedal.

Uviedol, že v článku denníka Plus 1 deň s názvom „Biznis za 220 000 eur“ uverejnili nepravdivé informácie až klamstvá, ktoré majú spôsobilosť zdehonestovať jeho osobu. Zároveň vplývajú aj na jeho rodinu.

„Budem zvažovať aj právne kroky. Či už v trestnoprávnej alebo občianskoprávnej oblasti podaním žaloby na ochranu osobnosti,“ vysvetlil.

Pochybní respondenti?

Mikulec spochybnil dvoch respondentov, ktorých článok uvádzal. Jedným z nich bola bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD). Minister pripomenul, že bola členkou dozornej rady Nemocnice sv. Michala v čase, kedy prebehol pochybný tender s hodnotou 1,6 milióna eur na stravovanie v nemocnici.

Vyhrala ho jediná spoločnosť s ručením obmedzeným, totožná so s tou, ktorá získala aj tender na 23 miliónov eur na komplexné vybavenie nemocnice. Úrad pre verejné obstarávanie v tomto prípade zistil 13 porušení zákona, pričom šesť mohlo ovplyvniť výsledok obstarávania.

Druhého respondenta, Erika Kaliňáka (Smer-SD), ktorý sa vyjadroval k rodinkárstvu, zase podľa Mikulca polícia chytila za čias vedenia ministerstva vnútra jeho strýkom Robertom Kaliňákom (Smer-SD) vo vozidle ministerstva vnútra s využitím výstražných svetelných zariadení, na ktoré nemal oprávnenie.

„Samozrejme, keď ho chytila hliadka Policajného zboru, skutok sa nestal,“ uviedol Mikulec. Pripomenul, že Robert Kaliňák v minulosti Policajný zbor odovzdal spolu „so svojimi kumpánmi mafii“, ako aj skutky za jeho vedenia rezortu a v čase bývalých vlád Smer-SD.

Vyzdvihol, že polícia má rozviazané ruky a poukázal na 17 právoplatne odsúdených osôb z čias vládnutia vlád, ktorých súčasťou bola strana Smer-SD. Obžalovaných je 25 osôb v deviatich prípadoch. Ďalších 17 ľudí je obvinených v rámci aktuálne prebiehajúcich trestných konaní.

Erik Kaliňák upozornil na to, že súťaž na výkon SBS v objekte Nemocnice sv. Michala vyhrala spoločnosť Joseba, v ktorej mal v minulosti ako konateľ figurovať brat šéfa rezortu vnútra. Zo zverejnenej zmluvy vyplýva, že cena za výkon bezpečnostnej a informačnej služby za obdobie jedného roka je 220 436,64 eura s DPH.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko