Na hlavný obsah

Ministerstvo upravilo pravidlá pre predpis liekov Paxlovid a Lagevrio

Predísť chce tak ich hromadeniu v domácnostiach.

Ministerstvo upravilo pravidlá pre predpis liekov Paxlovid a Lagevrio
Liek Paxlovid. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR upravilo pravidlá pre predpis liekov proti covidu – Paxlovid a Lagevrio. Chce tak predísť situácii z minulosti, kedy si viacerí ľudia hromadili antivirotiká „do zásoby“ alebo si ich dávali predpisovať bez potvrdenia ochorenia.

Po novom musí mať pacient pred ich nasadením potvrdenie o ochorení prostredníctvom PCR testu alebo antigénového testu od niektorej z testovacích autorít. Informoval o tom v pondelok (22. 8.) rezort zdravotníctva.

Domáci test nestačí

Potvrdenie ochorenia musia mať ľudia zo zariadení, v ktorých testovanie vykonáva vyškolený personál, ako sú mobilné odberové miesta (MOM) a v ktorých dostanú o výsledku relevantný doklad. Pre indikáciu, teda predpísanie lieku, nebude možné využiť domáci antigénový test.

Na Slovensko dorazilo koncom predošlého týždňa ďalších 20 799 balení lieku Paxlovid. „Liečba týmto liekom je určená pre dospelých pacientov s miernym až stredne ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 s potvrdeným ochorením,“ uvádza ministerstvo.

Paxlovid je naďalej pre pacientov s ochorením COVID-19, ktorí majú vyššie riziko ťažkého priebehu choroby. Liek sa nasadí do piatich dní od nástupu symptómov.

Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania. Ďalej osoby s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc alebo artériovou hypertenziou.

V nemocničných zariadeniach je k dispozícii aj liek Veklury s obsahom účinnej látky remdezivir. Liek podávajú dospelým pacientom, pri ktorých je vyššie riziko závažného priebehu ochorenia. V nemocniciach je k dispozícii aj liek Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir.

Aktuálne usmernenie MZ SR je k dispozícii na stránke ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko