Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva chce zaviesť minimálne odvody

Cieli na špekulatívne zamestnaných spoločníkov alebo konateľov firiem.

Ministerstvo zdravotníctva chce zaviesť minimálne odvody
Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR. Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva chce od nového roka zaviesť minimálny vymeriavací základ pri zdravotných odvodoch. Ľudia, ktorí pracujú na dohodu a zarobia okolo 300 až 400 eur mesačne, budú musieť po novom platiť odvody z budúcoročnej minimálnej mzdy, čo je 700 eur. Týka sa to žien, ktoré si zarábajú popri materskej dovolenke, ale aj poslancov miest a obcí – spolu zhruba 250 000 ľudí.

Odborník na sociálnu oblasť Jozef Mihál (SaS) zdôrazňuje, že štát má v programovom vyhlásení vlády, že zníži odvody. Postupuje však opačne. „Pre ženy, ktoré sa starajú o rodinu a o deti, ale 2 až 3 hodiny denne, to je nevýhodné,“ upozornil.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že novelou chce cieliť na špekulatívne sa zamestnávajúcich spoločníkov alebo konateľov firiem.

„Keď sa poistenec zamestná na extrémne nízky úväzok, následne z tejto najnižšej sumy platí zdravotné vo výške niekoľko eur,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva Petra Lániková.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Môžná diskriminácia

Zasiahne to však aj ďalších. Napríklad ťažko zdravotne postihnuté osoby pracujúce na kratší úväzok alebo opatrovateľov. Aj mestá a obce zamestnávajú na čiastočný úväzok členov zastupiteľstva, ale aj ľudí v dozorných radách mestských podnikov.

„Môže dôjsť k diskriminácii, pretože Slovenská republika je viazaná Európskou chartou miestnej samosprávy. Tento medzinárodný dokument hovorí napríklad aj o tom, že volené verejné orgány majú nárok na primeranú a adekvátnu odmenu,“ tvrdí hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že výnimku majú dohodári. Tí sa pokladajú za zamestnancov iba v dňoch, kedy reálne činnosť na základe dohody vykonávajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál