Na hlavný obsah

Mjanmarská junta predĺžila výnimočný stav v krajine o šesť mesiacov

Zrušiť ho chcú najneskôr o rok v auguste.

Mjanmarská junta predĺžila výnimočný stav  v krajine o šesť mesiacov
Šéf Mjanmarskej vojenskej junty Min Aun Hlain. Foto: TASR/AP

Rada pre obranu a bezpečnosť v Mjanmarsku jednomyseľne súhlasila so žiadosťou šéfa tamojšej junty Min Aun Hlaina o predĺženie výnimočného stavu v krajine o ďalších šesť mesiacov. Informuje o tom v pondelok (1. 8.) agentúra AFP s odvolaním sa na štátne médiá.

Junta vyhlásila výnimočný stav po prevrate, ktorý vo februári minulého roka viedol k zosadeniu vlády de facto premiérky Aun Schan Su Ťij a uvrhol Mjanmarsko do nestability.

Už predtým junta uviedla, že výnimočný stav zrušia do augusta 2023. Niekoľko dní po prevrate však oznámila, že potrvá najviac jeden rok.

Armáda odôvodnila svoje uchopenie moci údajnými masívnymi podvodmi vo voľbách v roku 2020, ktoré vyhrala Národná liga za demokraciu (NLD) vedená Su Ťij. Výsledky volieb zrušila a oznámila, že odhalila viac ako 11 miliónov prípadov podvodov.

Zahraniční pozorovatelia však uviedli, že hlasovanie bolo do značnej miery slobodné a spravodlivé.

Su Ťij od prevratu zadržiavajú a čelí množstvu eklektických obvinení, za ktoré by ju mohli uväzniť. Su Ťij odsúdili na 11 rokov väzenia. V júni ju premiestnili z tajného miesta do špeciálne vybudovanej samotky vo väznici v hlavnom meste Nepjito.

Stíhajú ju v mnohých prípadoch, ktoré iniciovala armáda a mohli by ju odsúdiť na viac ako 150 rokov väzenia. Jej podporovatelia i nezávislí analytici tvrdia, že obvinenia sú politicky motivované a sú pokusom zdiskreditovať ju a legitimizovať prevzatie moci armádou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet