Na hlavný obsah

Mnohé domácnosti budú musieť pre zdražovanie siahnuť na svoje úspory

Ekonómovia očakávajú recesiu na jeseň.

Mnohé domácnosti budú musieť pre zdražovanie siahnuť na svoje úspory
Na ilustračnej snímke sú peniaze. Foto: RTVS

Výraznejšie spomalenie ekonomiky sa na Slovensku podľa expertov doteraz neprejavilo najmä pre vysokú spotrebu domácností. Ľudia v uplynulých mesiacoch míňali peniaze, ktoré ušetrili počas pandémie.

Toto obdobie sa však čoskoro skončí a o nahromadené úspory pripraví mnohých prudké zdražovanie energií a potravín. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Zníženie spotreby domácností sa automaticky odrazí vo výrobe, keďže podnikom klesnú zákazky. Ekonóm očakáva, že na recesiu doplatia nielen služby a cestovný ruch, ale aj predajcovia spotrebnej elektroniky či nábytku.

Pred nastupujúcou recesiou chránila doteraz Slovensko aspoň čiastočne spoločná európska mena. Samotné euro však už nestačí, keďže aj vyspelé štáty, od ktorých je slovenská ekonomika závislá, sa postupne prepadávajú. Ľudia menej cestujú, míňajú v reštauráciách a kupujú spotrebný tovar.

„Predstavte si ekonomiku ako ľudské telo, ktoré je trénované a podáva nejaký výkon. Recesia znamená, že telo nie je schopné podávať výkon ako doteraz,“ vysvetlil analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana.

Inflácia bude pokračovať

Nižšia spotreba domácností sa automaticky odrazí na kondícii podnikov a firiem. Tie podľa ekonóma prídu o viaceré zákazky. Nateraz sa nedá vylúčiť, že prípadná hlboká recesia by mohla zatriasť aj s trhom práce a nastúpiť by mohlo prepúšťanie.

„Podľa mňa sa to bude týkať napríklad predaja nábytku, elektrospotrebičov a ďalších vecí, pretože jednoducho ľudia na to nebudú mať,“ myslí si Ľuboš Pavelka z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Experti upozorňujú, že mnohé domácnosti čoskoro siahnu na svoje úspory, aby vykryli účty za plyn, elektrickú energiu či kúrenie. „Inak bude pociťovať tento stav domácnosť, ktorá má dvoch ajťákov, a inak domácnosť závislá na turistickom ruchu,“ dodal Ďurana.

Európska centrálna banka už vyhlásila enormnému zdražovaniu vojnu a po 11 rokoch zvýšila základný úrok o pol percenta. Ďalšie zvyšovanie sa očakáva na jeseň. Či pôjde úrok vyššie o ďalších 0,25 percenta, alebo opäť o 0,50 percenta sa zatiaľ nevie.

„Nevieme zázračne stlačiť ceny benzínu, plynu a potravín tak, aby v najbližších mesiacoch nerástli. Ale vieme robiť opatrenia na to, aby potom, čo odznejú šialené tlaky na ceny spôsobené vojnou a pandémiou, sa vrátil vývoj do normálnych koľají,“ uviedol guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Podľa prognóz má vysoká inflácia pretrvať aj budúci rok. Zvoľnenie sa očakáva v roku 2024. Ekonómovia sa zhodujú, že recesia nastúpi zrejme na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika