Na hlavný obsah

Mnohí ocenili jeho odvahu, nazývajú ho aj mužom mieru

Osobnosti slovenskej i svetovej politiky spomínajú na zosnulého bývalého lídra Sovietskeho zväzu.

Mnohí ocenili jeho odvahu, nazývajú ho aj  mužom mieru
Na zosnulého bývalého sovietskeho a ruského prezidenta Michaila Gorbačova spomína viacero významných osobností. Foto: TASR/AP

Michail Gorbačov zomrel v utorok (30. 8.) v moskovskej Ústrednej nemocnici veku 91 rokov na následky dlhotrvajúcej choroby. K jeho úmrtiu sa na sociálnych sieťach vyjadrilo viacero významných osobností nielen slovenskej, ale i svetovej politiky.

„Zomrel Michail Gorbačov, posledný sovietsky líder, ktorý takisto pomohol ukončiť studenú vojnu,“ uviedla prezidentka Zuzana Čaputová na svojom profile na sociálnej sieti twitter. Gorbačov podľa nej veril v lepšie Rusko než to, ktoré vidíme v súčasnosti.

„Bol to práve Michail Gorbačov, kto mal odvahu zásadným spôsobom zvrátiť chod dejín a dať národom strednej a východnej Európy po desaťročiach Moskvou riadenej diktatúry šancu na slobodu a nezávislosť,“ uviedla na svojom facebookovom profile ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová.

Nemecký kancelár Olaf Scholz nazval posledného najvyššieho predstaviteľa Sovietskeho zväzu „odvážnym reformátorom“. Jeho politický prístup umožnil znovuzjednotenie Nemecka, odstránenie železnej opony a Rusko sa vďaka nemu mohlo pokúsiť o etablovanie demokracie. O vyhlásení informovala agentúra DPA.

Podľa generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa zomrel „jedinečný štátnik, ktorý zmenil chod dejín“. Gorbačova považoval za významného globálneho lídra, angažovaného multilaterála a neúnavného zástancu mieru.

Takisto predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová nazvala zosnulého štátnika „dôveryhodným a uznávaným vodcom“. Podľa Leyenovej zohral kľúčovú úlohu pri ukončení studenej vojny a odstránení železnej opony. „Otvoril cestu do slobodnej Európy,“ dodala.

K úmrtiu Gorbačova sa vyjadril aj britský premiér Boris Johnson. Ocenil odvahu a zásadovosť zosnulého bývalého lídra ZSSR, ktorú preukázal, keď doviedol studenú vojnu k mierovému ukončeniu. Podľa rakúskeho kancelára Karla Nehammera Gorbačov „formoval zbližovanie medzi Východom a Západom ako nikto iný“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron Gorbačova označil za „muža mieru“. Podľa Macronových slov „otvoril Rusom cestu slobody“. Na sociálnej sieti tiež dodal, že štátnikova „oddanosť k mieru v Európe zmenila našu spoločnú históriu“.

Bývalý prezident ZSSR bol jedným z mála sovietskych predstaviteľov, ktorí mali odvahu priznať, že je potrebná zmena. Uviedol to americký prezident Joe Biden v oficiálnom vyjadrení zverejnenom na webovej stránke Bieleho domu. O jeho reakcii informovala agentúra TASR.

Gorbačov podľa Bidena veril, že budúcnosť môže byť iná a mal odvahu riskovať celú svoju kariéru, aby to dosiahol. „Výsledkom toho bol bezpečnejší svet a väčšia sloboda pre milióny ľudí,“ uviedol americký prezident.

Hlbokú sústrasť nad úmrtím Gorbačova vyjadril aj súčasný ruský prezident Vladimír Putin. „Prezident ráno pošle sústrastný telegram jeho rodine a priateľom,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ruským médiám, informovala agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet