Na hlavný obsah

Muž, ktorý v Španielsku čelil obvineniu z pokusu o vraždu, podstúpil eutanáziu

Vyvolalo to veľkú polemiku.

Muž, ktorý v Španielsku čelil obvineniu z pokusu o vraždu, podstúpil eutanáziu
Na snímke Marin Eugene Sabau. Foto: El País

Ochrnutý muž Marin Eugen Sabau, ktorý čelil obvineniu z pokusu o vraždu, podstúpil v utorok (23. 8.) v Španielsku eutanáziu. Informovala o tom v stredu (24. 8.) agentúra AFP a webová stránka denníka El País.

Právnik obvineného Gerard Amigo povedal, že Sabau zomrel o 18.30 h vo väzenskom oddelení zdravotníckeho zariadenia.

Sabau vlani 14. decembra vnikol so zbraňou do priestorov svojho pracoviska v meste Tarragona a zranil troch bývalých kolegov a príslušníka katalánskej regionálnej polície Mossos d’Esquadra, pripomína El País.

Pri policajnom zákroku Sabaua postrelili a utrpel nezvratné poškodenie miechy. Mal amputovanú nohu a nebol schopný hýbať sa, píše stanica BBC.

Tvrdil tiež, že zranenia mu spôsobovali chronickú bolesť. Po prevoze do väzenskej nemocnice v meste Terrassa žiadal dôstojnú smrť.

Prípad vyvolal veľkú polemiku, pretože o eutanáziu po prvý raz žiadala osoba, ktorú mali súdiť z pokusu o vraždu. S jej vykonaním nesúhlasili ani niektorí ľudia, ktorých Sabau zranil. Ich právnici žiadali súdny proces s cieľom dosiahnuť odškodnenie obetí.

Úrady sa však odvolali na legislatívu o eutanázii, v ktorej sa nehovorí o trestne stíhaných osobách. O žiadostiach rozhoduje nezávislá komisia a povolenie súdu nepotrebovalo, píše El País.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet