Na hlavný obsah

Na Galapágoch sa po takmer dvesto rokoch opäť množia vzácne leguány

Pred tromi rokmi ich vypustili do voľnej prírody.

Na Galapágoch sa po takmer dvesto rokoch opäť množia vzácne leguány
Leguán na súostroví Galapágy. Foto: Wikimedia Commons

Na ostrove Santiago sa znovu po takmer dvesto rokoch začali množiť vzácne leguány. Oznámilo to v pondelok (1. 8.) vedenie tamojšieho národného parku.

Ide o leguány galapážske, ktoré na tento ekvádorský ostrov v Tichomorí pred tromi rokmi do voľnej prírody vypustili ochrancovia prírody v snahe obnoviť tamojší ekosystém. Informoval o tom server televízie Deutsche Welle.

„Po 187 rokoch môžeme na ostrove Santiago znovu predstaviť zdravú populáciu leguánov galapážskych, s dospelými jedincami a mláďatami,“ uviedol riaditeľ národného parku Galapág Danny Rueda. Podľa neho ide o veľký úspech, ktorý posilňuje nádej na obnovu ostrovov.

V minulosti ostrovy vážne poškodili invazívne druhy, ako napríklad ošípané, kozy, potkany či krysy. Tie sa tam dostali v minulých storočiach na pirátskych či veľrybárskych lodiach.

Obnova ekosystému Galapág začala koncom 90. rokov minulého storočia v rámci projektu Isabela, nazvaného podľa najväčšieho z Galapážskych ostrovov, na ktorom sa premnožili kozy. Na začiatku tohto projektu ich tam bolo takmer 100 000.

K obnove ekosystému už prispelo aj 3000 leguánov galapážskych, ktorých tam vypustili do voľnej prírody pred tromi rokmi.

„Príroda na ostrove už začína preukazovať pozitívne zmeny vďaka týmto leguánom, ktorí okrem iného rozptyľujú po ostrove semená rastlín,“ uviedol Luis Ortíz-catedral, šéf expedície odborníkov, ktorá zmapovala novú populáciu leguánov na ostrove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet