Na hlavný obsah

Na niektorých hraničných priechodoch s Českom zaviedli dočasné kontroly

Dôvodom je bezpečnostné cvičenie.

Na niektorých hraničných priechodoch s Českom zaviedli dočasné kontroly
Na archívnej snímke tabuľa s erbom a nápisom Česká republika. Foto: TASR/DPA

Česká republika na slovenských hraniciach začala v utorok (23. 8.) ráno cvičenie, ktoré má preveriť výkonnosť bezpečnostných zložiek. Na hraničných priechodoch sú preto dočasne zavedené kontroly. Informuje o tom Polícia ČR.

„Začalo sa cvičenie Morava. Polícia, armáda a colná správa cvičia fiktívnu situáciu, keď vláda z dôvodu nelegálnej migrácie nariadila zatvoriť hranice so Slovenskom,“ napísala na sociálnej sieti česká polícia.

Podobné cvičenia sa podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana konajú pravidelne. „Treba sa pripravovať na to, ak by nastala mimoriadna situácia,“ povedal.

Počet zadržaných migrantov za posledné dva mesiace prevýšil podľa českej polície migračnú krízu z roku 2015. Treba minimalizovať negatívne dosahy migrácie, ktoré by mohli mať vplyv na život českých občanov, uviedol český minister.

„V rámci opatrení na hranici so Slovenskom (česká) polícia robí kontroly na miestach bývalých priechodov aj vo vlakoch. Denne zaisťuje okolo stovky nelegálnych migrantov, s ktorými robí ďalšie úkony,“ povedal policajný prezident Martin Vondrášek s tým, že aktuálne sa v Česku vedie trestné konanie s 55 prevádzačmi.

Podľa policajného prezidenta sú utečenci zo Sýrie, Afganistanu či Turecka na území Česka nelegálne, na rozdiel od utečencov z Ukrajiny. Preto sa podľa neho musia tieto utečenecké vlny oddeliť.

 „Sme 8. najbezpečnejšia krajina na svete a robíme všetko pre to, aby to tak zostalo. Pred nelegálnou migráciou nebudeme zatvárať oči,“ dodala česká polícia na twitteri.

Cvičenie je naplánované na 48 hodín a okrem polície sa doň zapojí aj armáda a colná správa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet