Na hlavný obsah

Na zastropovanie cien energií sa musia zmeniť zákony

Rokovanie opäť prerušili.

Na zastropovanie cien energií sa musia zmeniť zákony
V popredí minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Rokovanie o opatreniach v boji proti vysokým cenám energií na stredajšom (31. 8.) zasadnutí vlády opäť prerušili. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) povedal, že schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) stačiť nebude a budú sa musieť zmeniť zákony.

Podľa jeho slov majú čas do začiatku rokovania Národnej rady SR, ktorá by mala opäť zasadnúť 13. septembra. „Máme ešte jeden týždeň čas, kým sa začne parlament, lebo nakoniec budeme musieť meniť aj zákony. Nestačí urobiť len VHZ, situácia je omnoho dramatickejšia,“ vyhlásil Sulík.

Minister v stredu podal demisiu a premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) chcel preto predložiť zoznam krokov, ktoré treba urobiť a v akom poradí ich treba urobiť, aby nový minister hospodárstva mohol plynule v riadení rezortu pokračovať.

Vláda rokovanie o VHZ v oblastiach elektriny a plynu odložila už po druhý raz. Minulú stredu (24. 8.) o prerušenie rokovania požiadal Sulík s tým, že ešte treba urobiť zmeny v prospech firiem. VHZ podľa neho upravili po dohode s ministerstvom financií, ktoré na rokovaniach zastupoval štátny tajomník Marcel Klimek.

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek po rokovaní vlády priblížil, že pred vydaním rozhodnutia o VHZ je treba prijať štyri zmeny zákonov. Tie by mal parlament schváliť na najbližšej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní.

„Tieto legislatívne zmeny nám dajú väčší komfort, ak by sme mali v budúcnosti čeliť akýmkoľvek žalobám, akýmkoľvek sporom, ktoré by mohli takéto uznesenia vyvolať,“ povedal Galek. Ide podľa neho o jednoduché zmeny, ktoré spočívajú v miernej úprave niekoľkých paragrafov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika