Na hlavný obsah

Nancy Pelosiová priletela do Taiwanu napriek čínskym hrozbám

Peking uviedol, že sa nebude len nečinne prizerať.

Nancy Pelosiová priletela do Taiwanu napriek čínskym hrozbám
Predsedníčka snemovne reprezentantov Kongresu Nancy Pelosiová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorok (2. 8.) priletela na Taiwan napriek čínskym hrozbám, že takýto krok prinesie vážne následky.

Peking uviedol, že ak Pelosiová navštívi Taiwan, ktorý Čína považuje za svoju provinciu, čínska armáda sa nebude len nečinne prizerať. „Americkí politici, ktorí sa v otázke Taiwanu zahrávajú s ohňom, neskončia dobre,“ povedal čínsky minister zahraničia Wang I.

Biely dom medzitým varoval Čínu pred prehnanou reakciou na cestu Pelosiovej na Taiwan a vyslal štyri vojnové lode na „rutinné“ nasadenie východne od ostrova, informoval server NDTV.

Vítali ju davy ľudí

Podľa miestnych médií Čína pred príletom Pelosiovej na Taiwan uzavrela vzdušný priestor nad Taiwanskou úžinou pre všetky civilné lietadlá.

Nad líniou rozdeľujúcou Taiwanskú úžinu krátko pred príletom Pelosiovej preleteli čínske vojenské lietadlá, dodal NDTV.

Na letisku v taiwanskej metropole Tchaj-Pej sa zhromaždili davy ľudí skandujúcich: „Vitajte, Pelosiová! „ Privítali tak prílet stroja, ktorý bol od svojho štartu z Kuala Lumpur najsledovanejším lietadlom na svete.

Užívatelia internetu sa snažili zistiť, či Pelosiová po skončení oficiálnej návštevy Malajzie skutočne zamieri na Taiwan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet