Na hlavný obsah

Nový Zéland zasiahla tropická búrka

V meste Nellson spadol priemerný mesačný úhrn zrážok za 15 hodí.

Nový Zéland zasiahla tropická búrka
Ilustračná snímka-prívalové dažde. Foto: TASR/AP

Nový Zéland bičujú prudké dažde, pôsobia komplikácie v doprave a stovky ľudí museli opustiť svoje domovy. Búrka tropického pôvodu do niektorých miest priniesla až 300 milimetrov zrážok za jediný deň, uviedla dnes agentúra AFP.

V okrese Buller a v meste Nelson vláda vyhlásila stav núdze po tom, čo tu obvyklý mesačný úhrn zrážok spadol v priebehu 15 hodín.

Obyvatelia severnej časti Severného ostrova sa ocitli v izolácii po tom, čo zosuvy pôdy, popadané stromy a záplavová voda zablokovali prístup na diaľnice.

Pre búrlivé počasie zostali uzavreté niektoré školy a obchody, letecké spoločnosti rušili lety. Búrka potopila najmenej jednu plachetnicu blízko Aucklandu, píše AP.

Rieka Maitai v Nelsone sa rozvodnila, zaplavila domy a ulice do výšky kolien, píše AFP. Podľa starostky Nelsonu Rachel Reeseovej mesto zasiahla storočná voda. Záchranné zložky evakuovali vyše 230 domácností, ľudia mali na odchod kvôli valiacej sa vode len niekoľko minút, uviedli svedkovia. Na pokoj v zaplavených uliciach Nelsonu cez noc dohliadala poriadková služba, uviedol server nzherald.co.nz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet