Na hlavný obsah

Za úhyn rýb v Hrone zodpovednosť zatiaľ voči nikomu nevyvodili

Ekologickú katastrofu spôsobil únik digestátu.

Od ekologickej katastrofy na Hrone prešiel rok. Dosiaľ však nebola vyvodená zodpovednosť. Koncom júla plávali dolu prúdom tony uhynutých rýb. Ich otravu spôsobil únik digestátu z bioplynovej stanice v Budči. Polícia tvrdí, že prípad stále vyšetruje.

„Dá sa povedať, že v tej vode nezostalo nič,“ uviedol miestny rybár.

K ekologickej havárii došlo vlani, koncom júla. Z bioplynovej stanice v Budči uniklo do Hrona okolo 500 kubických metrov vyhnitého biokalu, tzv. digestátu. Ten vzniká pri výrobe bioplynu.

„Po búrke spadol strom na vak, roztrhol ho a digestát vytiekol do potoka,“ vysvetlil Vasilii Repela, konateľ spoločnosti Bioplyn Budča.

Zmes s vysokým obsahom dusičnanov a fosforečnanov prakticky vysala z vody kyslík, čo zapríčinilo masívny úhyn.

RTVS sa na miesto opäť vydala po roku. Aj vďaka zarybňovaniu rieka v danom úseku postupne ožíva. Podľa rybárov však ide o niekoľkoročný proces.

„Momentálne sa veľkých generačných rýb v Hrone nachádza minimum. Bude trvať zhruba štyri až päť rokov, kým sa vytvorí opäť nejaká populácia druhov schopná samoreprodukcie,“ povedal Richard Štencl, ichtyológ, rybársky hospodár Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Žiar nad Hronom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hoci je v tomto prípade pôvodca znečistenia známy, vyšetrovanie príčiny a dôsledkov havárie sa doteraz neukončilo.

„V prípade aktuálne prebieha znalecké dokazovanie k rozsahu vzniknutej ekologickej ujmy a majetkovej škody,“ uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny