Na hlavný obsah

Na rieke Turiec došlo k masívnemu úhynu rýb

Škody sú obrovské.

Na rieke Turiec došlo k masívnemu úhynu rýb
Uhynuté ryby v rieke Turiec. Foto: Facebook/Mária Majka Apfelová

Rybári a ochranári našli na približne 5-kilometrovom úseku rieky Turiec uhynutých viac ako dvetisíc rýb. Ich úhyn spozorovali miestni ešte v nedeľu (24. 7.) a zalarmovali rybárov. Tí následne začali počítať škody.

Podľa Horislava Heretíka, predsedu mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu to však nie je konečné číslo. „Všetko to splavilo dole do Váhu, a tam sa to na hlbočinách dosť ťažko hľadá. Odišli nejaké tri pätiny matičných rýb a skoro štyri pätiny poteru, ktorý tu bol vo veľkom množstve,“ ozrejmil pre RTVS.

Téme sa v Rádiožurnále Rádia Slovensko venoval redaktor RTVS Erik Vrábel.

Ochranári tvrdia, že ide o závažnú škodu. Rieka Turiec, ako aj rieka Váh, do ktorej sa vlieva, sú chránenými územiami. „Nachádzali sa tu aj chránené druhy rýb. Ako je hlavátka podunajská, hlaváč bieloplutvý, ale aj druhy rýb, ktoré majú stanovenú svoju spoločenskú hodnotu v rôznych výškach. Čiže je to vyčísliteľná škoda,“ priblížila Mária Apfelová, zoologička Správy Národného parku Veľká Fatra.

Polmiliónová škoda

Ekologickú škodu vyčíslili na pol milióna eur. Enviropolicajti začali trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany vôd. „Na mieste bola vykonaná obhliadka miesta činu, boli odobraté vzorky vody a uhynutých rýb, ktoré boli zaslané na expertízne skúmanie. Na základe výsledkov vyšetrovateľ rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Úhyn pravdepodobne zapríčinila neznáma látka vo vode. V období sucha vodné toky prechádzajú krízovým režimom. Vodnatosť je nízka a teplota vody vysoká. „Veľmi dramaticky klesá objem kyslíka vo vode dostupný pre dýchanie rýb, čiže akékoľvek dodatočné znečistenie vodných tokov môže spôsobiť akútne zníženie kyslíka v toku a následne udusenie rýb,“ vysvetlila Apfelová.

Podľa rybárov bude trvať približne 5 až 7 rokov, kým rieku obnovia do stavu spred znečistením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny