Na hlavný obsah

Počet smrteľných úrazov v slovenských horách je alarmujúci

Turisti často volajú, až keď je príliš neskoro.

Počet smrteľných úrazov v slovenských horách je alarmujúci
Záchranári Horskej záchrannej služby počas záchrannej akcie. Foto: RTVS

V slovenských horách zomrelo už 30 turistov. Je to viac ako za celý minulý rok. Horskí záchranári hovoria o alarmujúcich číslach a ľudí vyzývajú, aby sa správali rozvážne.

„Jedná sa väčšinou o ľudí, ktorí nie sú horolezci. Sú to prevažne turisti alebo neorganizovaní športovci, ktorí sa vydajú mimo turistického chodníka, do neznámeho terénu a bez adekvátnej výstroje,“ priblížil operačný dôstojník Horskej záchrannej služby Peter Svätojánsky.

Tento rok v zime zaznamenali 17 úmrtí, za letnú sezónu ich zatiaľ pribudlo 13. Vzrástol počet pádov a zranení, ktoré v horolezeckom teréne predstavujú smrť.

Pribúdajú nočné a rozsiahle pátracie akcie. Turisti vyrážajú do vysokohorského terénu neskoro, vracajú sa často až po zotmení a vtedy sa ocitajú v tiesni.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská.

Ľudia si často naplánujú túru, ktorá je nad ich schopnosti a možnosti zvládnutia. Môžu sa dostať do neznámeho terénu, v ktorom sa nevedia pohybovať. „Následne nemajú časovú rezervu na to, aby stihli zísť dole do bezpečia. Požiadajú o pomoc veľmi neskoro, keď sa začne stmievať a keď zistia, že túru nezvládnu,“ vysvetľuje Svätojánsky.

Keď požiadajú o pomoc ešte pred zotmením, situácia sa dá vyriešiť leteckou technikou. Vrtuľník sa však nedá použiť akonáhle sa zotmie.

Volajú, aj keď nie sú v nebezpečí

Záchranári majú čoraz viac volaní o pomoc od turistov, ktorí nie sú priamo v ohrození života a zdravia. Sú skôr vyčerpaní a nevládzu pokračovať v túre.

Podľa Svätojánskeho je to istým spôsobom zneužitie systému. Pokiaľ sú ľudia vyčerpaní, ale sú na chate, veľakrát nie je dôvod pre nich chodiť. „Vedia tam zotrvať dlhšiu dobu, oddýchnuť si alebo prečkať noc. Samozrejme, sú mimo svojej komfortnej zóny a radšej požiadajú horskú službu, aby ich zviezla dole,“ dodal.

Stáva sa, že ľudia žiadajú pomoc aj pre svojich štvornohých miláčikov. „Veľakrát psov uštipne had a ľudia s nimi nevládzu zísť. Vtedy žiadajú nás, aby sme ich prišli zniesť,“ vysvetľuje. Aj keď sa záchranári vždy snažia robiť všetko, čo sa dá, pomáhať zvieratám nie je štandardné. Môže sa totiž stať, že pomoc záchranára, ktorý je pri zvierati, práve potrebuje človek niekde inde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál