Na hlavný obsah

Turisti v Tatrách si priplatia. Pribúdajú poplatky, zvyšujú sa ceny

Hovorí sa aj o spoplatnení vstupu do národných parkov.

Turisti v Tatrách si priplatia. Pribúdajú poplatky, zvyšujú sa ceny
Na snímke pohľad na tatranský štít Kriváň. Foto: TASR

Návštevník Vysokých Tatier si priplatí za ubytovanie, parkovanie či lanovku. Zabudnúť by nemal ani na poistenie do hôr. Náklady na dovolenku stúpajú. Pribúdajú poplatky, ktoré by podľa Združenia cestovného ruchu (ZCR) mohol návštevník zaplatiť v jednom balíku.

Aj gastro prevádzkam a hotelom stúpajú náklady. Podnikatelia však nešli s cenami výrazne hore. Potrebujú si udržať návštevníkov.

„Vo väčšine lanovkách vo Vysokých Tatrách sme vstupné zdraželi o jedno euro. Na druhej strane, sme ale udržali ceny v online kanáloch. Takže, kto chce ušetriť, nech určite nakupuje online,“ uviedol Lukáš Brodanský, manažér strediska Vysoké Tatry.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Návštevníci hôr by určite nemali šetriť na poistnom. „Poistenie v horách treba vzhľadom na to, že všetky zásahy Horskej záchrannej služby (HZS) v horských oblastiach sú spoplatnené,“ vysvetlil riaditeľ HZS Marek Biskupič.

Ubytovaní hostia v meste Vysoké Tatry majú základné poistenie do hôr v jednom balíku spolu s daňou za ubytovanie.

„Vítame, že to poistenie sa spája s ubytovaním v horských oblastiach. Alebo sa poistenie môže spojiť aj s nejakým vstupným poplatkom do národných parkov,“ myslí si Biskupič.

Správa Tatranského národného parku sa teraz k spoplatneniu aktivít vo Vysokých Tatrách nechce vyjadriť. Aj keď na svojej stránke už zverejnili cenník výkonov a služieb, podľa riaditeľa Pavla Majka je vyberanie vstupného ešte v štádiu príprav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny